Repetiție cu public ca un spectacol de pe Broadway, într-o pledoarie fără egal ”Cu și despre iubire”

Home Cultură Repetiție cu public ca un spectacol de pe Broadway, într-o pledoarie fără egal ”Cu și despre iubire”
Repetiție cu public ca un spectacol de pe Broadway, într-o pledoarie fără egal ”Cu și despre iubire”

Caracterizat prin modestie, reputatul coregraf Nicolae Nicoară a apreciat că spectacolul de gală din acest an al Ansamblului artistic ”Parângul” poate fi doar o ”repetiție cu public” în care dansatorii, soliștii vocali și instrumentiștii Casei de cultură a Studenților din Petroșani, precum și invitații lor au fost nevoiți să evolueze pe scena improvizată la sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani, în lipsa unei scene adecvate pentru acest spectacol.

Cert este încă că fie și așa, în aceste condiții improprii, repetiția cu public a spectacolului imaginat și regizat de maestrul Nicolae Nicoară, un artist prin excelență al scenei din Valea Jiului, a fost ca un spectacol de pe Braodway, în care un public de-a dreptul fascinat și entuziasmat a urmărit, cu sufletul la gură, probabil cea mai frumoasă, cea mai sensibilă și cea mai reușită pledoarie pentru iubire, acest sentiment care ne definește pe noi, oamenii.

Spectacolul ”Cu și despre… iubire” ne-a purtat, preț de mai bine de două ore, pe aripi de vis între vârste și sentimente, între atitudini și acțiuni, spunându-ne o frumoasă poveste de dragoste. O poveste presărată cu versuri ale poeților Anca Ciolca, Marian Boboc și Gilbert Danco cărora le-a dat viață, într-o interpretare originală actorul Alexandru Cazan; o poveste muzicală, cântată în cele mai diverse note și ritmuri de Cătălin Stepa, Laura Marica, Marius Ghețea, Maria Brojban, Adonia Antonescu, Alexia Ilieș, Mihaela Jitaru, Lorena Nicuța, Luminița Donisa, Oana Alexa, Alexandru Bejenariu, acompanianți la chitară și chitară bass de Cătălin Murărașu; o poveste cântată la nai de Florin Goia; o poveste dansată în ritmuri clasice, moderne și contemporane, când de dansatorii ”Parângului Mic”, când de dansatorii ”Parângului Mare”, când de echipele reunite de dansatori al Ansdamblului ”Parângul”, format din dansatorii Alexandru Pânzariu, Alexandra Zaharescu, Andreea Sălășan, Alexandra Gagy, Sofia Piscureanu, Elisa Demeter, Raisa Albulescu, Daria Toma, Alexandra Nătângă, Karina Nagy, Antonia Negru, Darius Kosman, Ana Petrilean, Ayana Sebestyen, Carolina Lungu, Vlad Cerna, Cristina Tamaș, Almaya Gruia, Aida Budileanu, Francesca Fatinski, Ecaterina Frank, în frunte chiar cu coregraful și regizorul artistic Nicolae Nicoară.

Sunt imposibil de descris în cuvinte, chiar și în imagini, momentele absolut impresionante ale acestui spectacol în care dansatorii, soliștii vocali, instrumentiștii și invitații maestrului Nicolae Nicoară ne-au amintit, într-o ”repetiție cu public” ca un spectacol de pe Broadway, că acolo unde există iubire, nu doar sărbătorile, ci fiecare dintre zilele noastre, sunt cu adevărat fericite!
Felicitări, Nicolae Nicoară! Felicitări, tuturor artiștilor și îndrumătorului lor, prof. Eugen Munteanu! Felicitări, Lavinia Hulea, pentru întreaga echipă de oameni valoroși ai Casei de Cultură a Studenților Petroșani!