Proiect european de aproape 100.000 de lei pentru ”Dezvoltarea culturii muzicale pentru elevii învățământului suplimentar de artă din Valea Jiului”

Home Educație Proiect european de aproape 100.000 de lei pentru ”Dezvoltarea culturii muzicale pentru elevii învățământului suplimentar de artă din Valea Jiului”
Proiect european de aproape 100.000 de lei pentru ”Dezvoltarea culturii muzicale pentru elevii învățământului suplimentar de artă din Valea Jiului”

Devenită deja în Valea Jiului un reper al excelenței în educație, Secția de Muzică din cadrul Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” din Petroșani se dezvoltă, într-un ritm susținut, pus în valoare de proiectele dezvoltate aici de Asociația ”Fabrica de pian”, dar și de colectivul inimoșilor dascăli ai unității de învățământ.

O nouă veste bună pentru elevii și profesorii acestei școli, dar și pentru iubitorii de cultură muzicală care beneficiază de activitatea edcuațional-culturală dezvoltată aici, vine odată cu vestea că un nou proiect finanțat din fonduri europene depus de Școala gimnazială ”I.G. Duca” a fost acceptat la finanțare, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, în cadrul unui program-pilot pentru finanțarea proiectelor de educație prin cultură, destinat unităților de învățământ din localități cu o populație mai mică de 50.000 de locuitori.

Printre proiectele câștigătoare, se numără și proiectul intitulat ”Dezvoltarea culturii muzicale pentru elevii învățământului suplimentar de artă din Valea Jiului”, un proiect al Secției de muzică a Școlii gimnaziale ”I.G. Duca”, în valoare de 98.510 RON. În cadrul acestui proiect sunt prevăzute mai multe activități, după cum urmează:

  1. Realizarea unei pagini de Facebook pentru vizibilitatea parteneriatului dintre Școala Gimnazială ”Ion Gheorghe Duca” Petroșani și Thuri Gyorgy Gimnazium es Alapfoku Muveszeti Iskola Varpalota;
  2. Organizarea Festivalului-Concurs Regional “Arta Sunetelor” care se va desfășura în Petroșani în perioada 11-13 mai 2023 și la care vor participa elevi din școală, din județul Hunedoara și din țară.
  3. Organizarea unui concert de colinde sub genericul ”Uniți prin muzică” dedicat copiilor cu C.E.S. și copiilor din medii defavorizate;
  4. Realizarea unui canal de Youtube comun al parteneriatului, ”Together for Music”;
  5. Organziarea unei tabere de muzică – ”Music Camp” 2în luna iulie 2023;
  6. Implementarea unui program Music- Quizz – domeniul educație digitală – constând în rezolvarea de rebusuri pe teme muzicale, cu ajutorul unor quizz-uri periodice în fiecare dintre școlile partenere;
  7. Realizarea unui număr de 6 evenimente muzicale sub egida Asociației ”Fabrica de pian”

De asemenea, proiectul vizează, printre altele:

  • Promovarea muzicii clasice în rândul tinerilor și a melomanilor, în orașe în care accesul către acest segment al culturii este mai restrâns (prin lipsa unei filarmonici sau a unei stagiuni permanente de concerte clasice).
  • Educarea muzicală a participanților din toate segmentele de vârstă prin apropierea de lumea muzicală clasică și crearea auspiciilor propice pentru formare unui public avizat și constant în vederea constituirii unei stagiuni permanente de concerte.
  • Descoperirea tinerilor talentați și dornici de a urma o carieră în muzica clasică.
  • Încurajarea tinerilor care se dedică muzicii clasice și oferirea posibilității de a desfășura ulterior o stagiune de concerte.
  • Dezvoltarea infrastructurii muzicale a școlii prin achiziționarea instrumentelor performante.
  • Selectarea și promovarea tinerelor talente în scopul orientării spre activitatea de performanță și creșterea nivelului de cultură în domeniul artistic.
  • Plasarea municipiului Petroșani în circuitul cultural-educativ al artelor/muzicii clasice.
  • Sprijinirea elevilor care se îndreaptă către muzica clasică.
  • Necesitatea unei vieți culturale îndreptate către muzica clasică, pe o care o vor asigura elevii de astăzi de la învățământul suplimentar de artă de nivel primar și gimnazial.
  • Implicarea Școlii Gimnaziale “I.G. Duca”  în viața cultural muzicală a municipiului Petroșani.

Proiectul urmează să fie implementat în anii 2023 și 2024, începând cu luna aprilie a acestui an.