A început ”Săptămâna Protecției Civile” în județul Hunedoara

Home Stiri la zi A început ”Săptămâna Protecției Civile” în județul Hunedoara
A început ”Săptămâna Protecției Civile” în județul Hunedoara

Astăzi, la Instituția Prefectului-Județul Hunedoara, a avut loc conferința de lansare a activităților pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara le va organiza cu prilejul „Săptămânii Protecției Civile”, în perioada 25 februarie – 4 martie 2023.

Inspectorul șef al I.SU. Hunedoara, locotenent colonel Alin Nasta, a prezentat informații despre rolul protecției civile în comunitate, dar și amănunte privind campania organizată de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la nivelul fiecărui județ.

Prezent la conferință, subprefectul județului Hunedoara, Lorincz Szell, a transmis hunedorenilor îndemnul de a se informa cât mai bine despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, dar și convingerea că acțiunile informativ-educative dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecţiei Civile”, desfășurate sub sloganul “ÎMPREUNĂ MAI PREGĂTIȚI”, vor avea rezultate foarte bune.

La prezentarea evenimentelor care se vor desfășura în „Săptămâna Protecției Civile” au fost alături de organizatori, și vor participa la acțiunile de informare preventivă, reprezentanți ai Crucii Roșii (filiala județului Hunedoara și ai subfilialei municipiului Deva), ai Serviciului Județean Salvamont, dar și ai instituțiilor hunedorene ale Ministerului Afacerilor Interne ( Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean).

Principalele acțiuni care vor avea loc în localitățile județului Hunedoara, în „Săptămâna protecției Civile„ sunt:

– Sâmbătă și duminică, 25 și 26 februarie, vor avea loc în stațiunile montane Straja, Parâng și Râușor acțiuni de informare a turiștilor privind modul de acțiune în cazul unor dezastre naturale, toate acestea cu sprijinul „SALVAMONT” Hunedoara.

– Luni, 27 februarie, va fi reluată Campania națională de informare preventivă „Nu tremur la cutremur”. Astfel, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor fi angrenate pentru distribuirea materialelor informative, la Petrila (27 februarie), Simeria (28 februarie), Hațeg (1 martie) și Vața de Jos (2 martie), dar și în alte localități ale județului.

– În fiecare zi, de luni până vineri, în unități școlare din județul Hunedoara vor avea loc prezentări teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor, precum și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situații de urgență.

– Duminică, 26 februarie, pompierii vor organiza „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”, la mai multe biserici, de diferite confesiuni.

– „Marți, 28 februarie, între orele 09.00 și 15.00, la toate sediile subunităților de intervenție va fi organizată „Ziua porților deschise” pentru toți cei care doresc să afle informații despre activitatea salvatorilor și despre tehnica folosită.

– Miercuri, 1 martie, va fi o zi în care acțiunile se vor desfășura sub genericul „Miercurea sirenelor”. Practic, sirenele de alarmare din 64 de localități hunedorene vor fi activate pentru câteva secunde.

De asemenea, în fiecare zi, de luni până vineri, o parte din acțiunile programate vor fi materializate prin amenajarea unor puncte de informare preventivă, cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros: Deva – Centrul Comercial Deva Mall și platoul din fața centrului Cultural „Drăgan Muntean”, Hunedoara – Casa de cultură și Orăștie – Zona pietonală.

Personalul I.S.U. Hunedoara vă invită să le fiți alături la acțiunile organizate în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”!

NU UITAȚI!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.