Județul Hunedoara și România vor fi reprezentate la Campionatul Mondial FIRST Tech Challenge, care va avea loc în luna aprilie a acestui an, în Houston – Statele Unite al Americii, de către Alexia Ioana Neamțu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara și membră a mult-premiatei echipe de robotică RobotX.
Evenimentul care se va desfășura în perioada 16-24 aprilie este important pentru învățământul hunedorean, îi conferă vizibilitate mondială și este vital să sprijinim participarea, în bune condiții, a reprezentantei județului Hunedoara și a profesorului însoțitor. Costurile deplasării și șederii în Statele Unite sunt asigurate, în mare parte, prin strădania Asociației Absolvenților, Părinților și Angajaților Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu”, dar mai era nevoie de o sumă de bani pentru a acoperi integral participarea la acest eveniment. Aspecta care a fost rezolvat de președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Acesta a avut ocazia de a o cunoaște pe Alexia, dar și pe o parte din colegii acesteia care fac parte din echipa RobotX a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, coordonată de profesorul Mircea Nistor. ”În urmă cu câteva zile, m-au vizitat la Consiliul Județean Hunedoara pentru a discuta concret despre sprijinul pe care instituția noastră îl poate acorda pentru ca mentorul adult al Alexiei, profesorul Adrian Budiu, să o poată însoți la acest eveniment de talie mondială, care face cinste județului Hunedoara și învățământului de la noi. Am decis să mă implic și am inițiat un proiect de hotărâre prin care consiliul județean a alocat, astăzi, suma solicitată, în cuantum de 15.000 de lei. Încurajez tinerii să pășească pe acest drum al performanței, care implică dezvoltarea de tehnologii inovatoare atât de necesare în această eră a digitalizării. Mă bucură faptul că Alexia, care are în spate o poveste de viață emoționantă, reușește să performeze în acest domeniu. O felicit pentru calificare, dar și pentru faptul că a fost desemnată de către organizatorii competiției drept „Student Ambassador”. Îi doresc succes și sper să revină în țară cu rezultate remarcabile”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Deși este încă doar un copil, Alexia Neamțu, coordonatoarea Departamentului modelare 3D a echipei RobotX Hunedoara, a trebuit să treacă, în decursul unui singur an, prin două încercări care ar fi clătinat orice adult: și-a pierdut ambii părinți. Cu o forță și o perseverență care ne servește tuturor drept model, chiar și în fața acestei situații greu de depășit, adolescenta nu a încetat să învețe, să muncească și să se perfecționeze, obținând o nominalizare la prestigiosul premiu Dean’s Award – care premiază excelența în învățare și rezultatele academice de excepție, la cea mai importantă competiție mondială de robotică First Tech Challenge (FTC). Astfel, eleva profesorului de fizică, astrofizică și informatică, Mircea Nistor, îndrumată de mentorul echipelor de robotică, profesorul de fizică și directorul Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, Sorin Todor, Alexia Neamțu va reprezenta municipiul Huneodara, județul Hunedoara și România la etapa mondială a acestei a competiției și la festivitatea de premiere a FTC. Iar, în primul ei zbor cu avionul, care va fi o cursă transatlantică, va fi însoțită, pentru că încă nu are vârsta majoratului, de cel de-al treilea mentor al ei, profesorul Adrian Budiul. Felicitări și admirație!
De atenție din partea Consiliului județean Hunedoara se vor bucura și componenții celorlalte echipaje de robotică de la unitățile de învățământ din județul Hunedoara. Administratorul public al județului Huendoara spune că, în urma discuției pe care a avut-o cu profesorul coordonator al echipajului de robotică AlkphaBit de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, prof. Rolland Szedlacsek, vor fi identificate soluții pentru ca, în cadrul Ansamblului istoric ”Mina Petrila” să fie pusă la dispoziția pasionaților de robotică o sală în care aceștia să-și poată desfășura pregătirile în robotică. ”M-a întâlnit și cu profesorii coordonatori ai echipei de robotică de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani, care doresc să-i sprijinim în amenajarea unui loc în care aceste activități să poată fi încurajate. Le-am propus să organizăm și un eveniment la Mina Petrila, în care să aducem laolaltă toate echipele de robotică din județ și să mai aducem astfel un plus de vizibilutate Exploatării Culturale Petrila, promovând în același timp acești tineri valoroși din comunitățile noastre”, a declarat Costel Avram.
Paisune, intersul și buna pregătire a tinerilor din județul Hunedoara în domeniul roboticii este deja confirmată de succesul pe care aceștia îl obțin, în mod constant, de câțiva ani, în competițiile naționale și internaționale de acest fel.