O călătorie în timp, prin lumi și povești personale, prin frânturi de istorie și bucăți din viața cotidiană din trecut – Timișoara trecutului. Adus în fața noastră prin montări de excepție, cu elemente de realitate augmentată și imagini de arhivă cu unele clădiri emblematice, orașul-cetate și-a deschis porțile trecutului într-o singură seară prin mozaicuri de povești ale ferestrei sufletului uman.
Cu prilejul desfășurării Galei Pentru Voi, ediția a XV-a, echipa Spotlight Heritage Timișoara a avut plăcerea de a organiza un eveniment caritabil, un spectacol ce a adus pe scena Sălii Capitol, în Filarmonica Banatului, o prezentare a unor povești despre sufletele umane. Prin poveștile a patru femei, ce au reprezentat patru cartiere istorice ale orașului de pe Bega – Iosefin, Fabric, Elisabetin și Cetate – a trecut granița timpului și a pătruns în lumea Valeriei Pintea, a Elsei Kornis, lumea lui Netti Diel și cea a Marianei Klein Șora.
Spectacolul a fost realizat de Universitatea Politehnica din Timișoara , în colaborare cu Clubul de Dans Sportiv Magnum Team și Muzeul Național al Banatului și face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului „Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Spectacolul a fost un eveniment caritabil, organizat și desfășurat în beneficiul Fundației Pentru Voi – un ONG care oferă servicii sociale pentru 200 de adulți cu dizabilități intelectuale și familiile acestora din Timișoara și împrejurimi, punând la dispoziția beneficiarilor locuințe protejate în care aceștia pot duce o viața liniștită. „Ceea ce a avut loc la GALA PENTRU VOI a fost un exemplu de diversitate, un eveniment incluziv, prin prisma procentului semnificativ de persoane cu dizabilități intelectuale prezente în Sala Capitol, alături de familiile lor. În total au fost peste 400 de participanți la acest eveniment caritabil. Ne bucurăm că beneficiarii noștri, o categorie vulnerabilă, cu un acces mai limitat la evenimente culturale, au avut parte de un moment artistic deosebit, emoționant, care le-a plăcut tare mult și care le-a adus bucuria de a simți că fac parte din comunitatea timișoreană. Mulțumim mult tuturor celor care au fost alături de persoanele cu dizabilități intelectuale!”, a declarat Laila Onu, director general al Fundației Pentru Voi.
De asemenea, dr. Diana Andone, director al Centrului de ID/IF și e-Learning (CeL) al Universității Politehnica Timișoara, a oferit mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți în sală și nu în ultimul rând echipei de oameni care, prin pasiune și dedicare, a adus la viață un proiect de suflet atât pentru noi, oamenii care ne petrecem viețile în orașul de pe Bega, cât și pentru Timișoara însăși. „În această seară am avut prilejul de a vedea pe scenă actori și dansatori profesioniști, împreună cu tineri cu vârste cuprinse între 13 – 17 ani. De asemenea, toată infrastructura a fost realizată de parțial de profesioniști și parțial de studenți ai UPT, oameni care formează echipa Spotlight Heritage Timișoara, oameni care prin pasiunea lor realizează lucruri minunate pentru povestea orașului nostru. Mulțumesc Centrului de Proiecte, Consiliului Județean Timiș și Ministerului Culturii că ne-au permis să dăruim asemenea spectacol Fundației Pentru Voi și să spunem poveștile celor patru doamne într-un mod inedit și emoționant”, a precizat dr. Diana Andone, director CeL.
Proiectele organizate și realizate de către echipa Spotlight Heritage Timișoara nu se vor termina aici. Pe site-ul proiectului (https://spotlight-timisoara.eu/), cât și site-ul Timișoara 2023 (https://timisoara2023.eu/ro/) poate fi aflat ceea ce a fost pregătit pentru anul 2023, Timișoara Capitală Culturală.