Maria Șandru este elevă în ciclul gimnazial la o școală din Capitală și, în același timp, este ambasadoare a protejării mediului înconjurător. Rădăcinile ei sunt însă în Valea Jiului, în frumoasa zonă etno-folclorică a Uricaniului, acolo unde trăiesc bunicii săi și unde mama sa, Claudia Șandru duce mai departe, cu migală și pasiune, tradițiile Ținutului Momârlanilor, în cadrul asociației cu același nume pe care o conduce.
Împreună au fost prezente, sâmbătă, 27 mai 2023 și la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023 de la Romexpo, în Capitală, acolo unde între sutele de cărți lansate cu acest prilej s-a numărat și cartea Mariei Șandru, ”Povestea copacului Tils”. Povestea Mariei, s-a născut, de altfgel,, tot aici, în frumoasa Vale a Jiului. Maria a scris ”Povestea copacului Tils” în urmă cu 3 ani, pe când avea doar 10 ani, în dorința ei de a evidenția importanța reciclării. Povestea a apărut mai întâi sub forma unui audiobook și i-a adus talentatei autoare numeroase premii. Ambasadoare a protejării naturii și mediului înconjurător, Maria trage în cartea sa un semnal de alarmă în rândul copiilor și al nostru, al tuturor, despre importanța reciclării. Îndrăgostită de ceea ce îi oferă gospodăria bunicilor de la Uricani și de natura ce înconjoară Valea Jiului, Maria a scris această poveste cu care a câștigat Premiul I la categoria „Învățământ primar” la Concursul „Generația Biodiversitate” organizat de Institutul Francez.
La trei ani distanță de la acel moment, ”Povestea copacului Tils” a făcut saltul din caietul de povești al Mariei Șandru în volumul cu același titlu editat de Editura Diana și lansat oficial sâmbătă, 27 mai 2023 la București, la cel mai important salon de carte din România, Bookfest. La eveniment au fost prezenți, desigur, foarte mulți copii, pasionați la rândul lor de natură și protejarea mediului, dar și părinții micuței scriitoare. Cea mai emoționată s-a declarat, evident, mama sa. ”A fost un eveniment despre emoții, iubire, prieteni, respect și mai ales despre o carte scrisă de un copil care avea 9 ani și a conștientizat cât de important este „să nu irosim” … de la hârtie, alte materiale reciclabile, până la timpul pe care îl avem în viața noastră, și mai ales talanții cu care ne-a înzestrat Dumnezeu! Mulțumim tuturor celor care au fost alături de Maria la lansare, celor care au cumpărat și vor cumpăra cartea”, a spus Claudia Șandru.
Aceasta ne-a mai dezvăluit că pasiunea cea mare a Mariei este baletul, pe care îl practică de la 3 ani, în prezent fiind bursieră a Academiei de Balet La Sylphide din Bucuresti. Pe lângă balet, Mariei îi place să scrie povești, să deseneze, să manufactureze și să fie coregraf și regizor în spectacolele organizate la școlă, alături de colegii săi, iar în vacanțe să meargă cu cortul la munte, alături de părinți și de cele două surori precum și joaca în gospodăria bunicilor de la Uricani.
Atentă cu tot ce o înconjoară, Maria foloseste adesea expresia ,,să nu irosim!’’; din acest gând s-a născut și povestea scrisă și citită de ea despre reciclarea hârtiei: ,,Povestea Copacului Tils’’ cu care a câștigat multe concursuri. În acest sens, nu e lipsit de importanță faptul că, până și cartea Mariei, a fost tipărită pe hârtie… reciclată. Cei de la Editura Diana și tipografia unde s-a executat tipărirea cărții au făcut însă o treabă excelentă, cartea fiind una deosebit de frumoasă, realizată în condiții grafice deosebite.
Spre cinstea ei, Maria Șandru a decis ca drepturile de autor care i se cuvin din vânzarea cărții sale să fie donate, în totalitate, pentru construcția Centrului de zi pentru copii ”Leul albastru”, destinat copiilor și persoanelor vârstnice din medii defavorizate.
”Povestea copacului Tils”, cartea Mariei Șandru va ajunge, în curând, și în Valea Jiului, la Uricani iar cei care vor să citească frumoasa poveste despre natură și protejarea acesteia, spusă de acest talentat ”pui de momârlan”, o vor putea face, achiziționând volumul direct de la Editura Diana sau chiar de la autoare. Evident, cu autograf!
Felicitări, Maria Șandru ! Și Valea Jiului e mândră de tine!