Momârlanii sună Adunarea, în week-end, la Petroșani

Home Cultură Momârlanii sună Adunarea, în week-end, la Petroșani
Momârlanii sună Adunarea, în week-end, la Petroșani

O nouă ediție a unui eveniment menit să pună în valoare tradiția, cultura și gastrononia oamenilor din Ținutul Momârlanilor se va desfășura, la finalul acestei săptămâni, la Petroșani. ”Adunarea Momârlanilor” este un eveniment organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani, în partereniat cu postul local de televiziune Mondo TV și cu implicarea comunităților de momârlani din Valea Jiului.

Acest eveniment se va desfășura în Centrul Civic din municipiul Petroșani, în perioada 29 septembrie- 1 octombrie 2023, loc în care toțj cei interesați vor avea ocazia de a viziona un spectacol folcloric special, susținut de artiști și ansambluri folclorice valoroase din regiunea Văii Jiului, dar și de soliștii de muzică populară Nicu Novac (care va concerta vineri, 29 septrembrie) și Paula Hriscu (care va concerta sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 18,00). De asemenea, vineri, 29 septembrie 2029 va avea loc și o frumoasă paradă a costumelor populare tradiționale, în care momârlanii vor defila pe străzile din centrul municipiului Petroșani.

Tot în cadrul Adunării Momârlanilor, oamenii vor avea ocazia de a degusta produsele tradiționale ale momârlanilor din Valea Jiului. Asta deoparece în  zona Centrului Civic al Petroșaniului va exista un sector unde îisi vor desface marfa doar momârlani din satele Văii Jiului. În același timp, municipalitatea din Petroșani, împreună cu gospodarii satelor de momârlani din regiune, vor pregăti peste 1000 portii de bucate tradiționale (varza acră, zeamă de oaie și păsat), pregătite ca-n satele Văii Jiului, bucate care vor fi împărțite tuturor celor prezenți la eveniment sâmbătă, 30 septembrie 2023, în  jurul orei 12,00.

”Tradițiile sunt parte a identității noastre, iar momârlanii – populația băstinașă de pe meleagurile Văii Jiului, au dus peste veacuri cu mândrie toate aceste obiceiuri ancestrale. Pentru noi este o onoare să continuăm această misiune de suflet, să insuflăm copiilor noștri dragostea și respectul față de aceste rânduieli strămoșești. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să susținem producătorii locali, sa susținem Valea Jiului pentru a beneficia în continuare de hrană proaspătă, românească!”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Participarea publicului la acest eveniment este gratuită și binevenită!