Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara invită publicul iubitor de artă plastică la deschiderea expoziției personale de pictură „69”, a artistului DAN CRECAN, eveniment care va avea loc marți, 21 mai 2024, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva, începând cu ora 17.00.
Despre tablourile lui Dan Crecan, poetul Ion Mureșan spune că lasă o stânjenitoare senzație de capodoperă.
„…Cum starea de încântare, se ştie, prin întrebări se lecuiește, m-am întrebat şi eu ce conferă unitate viziunilor lui Dan Crecan, care este „desenul din palmă” al artistului. Ei, bine, pictura lui Dan Crecan stă sub semnul unui vers, genial, al lui Virgil Mazilescu: „eu de sus de pe deal nu știu cum privii pentru totdeauna”. -„Asta este!”- am exclamat, după ce am trecut încă o dată pe ecranul din cap pânzele pictorului. Căci impresia dominantă cu care rămâi este aceea că nimic nu mai poate fi adăugat și nimic nu poate fi scos din lumea tabloului. Că pictorul a privit de pe dealul său o dată „pentru totdeauna”. Pe scurt spus, tablourile lui Dan Crecan lasă o stânjenitoare senzație de capodoperă. Senzația asta vine din faptul că lumea tablourilor lui Dan Crecan îmi pare a fi nu atât o restaurare a unei lumi vechi, cât o privire spre o lume imuabilă, lumea formelor și a simbolurilor eterne: cupa, crucea, pasărea, cuptorul de copt pâine, lemnul, peştele etc.
De fapt, nu știu ce-l face pe pictor (ca şi pe mine de altfel) să creadă că formele, structurile, în care ne-a fost turnată în minte lumea copilăriei noastre de la țară sunt cele veşnice.
Sigur, simbolistica tablourilor e uşor de descifrat în cheie creștină. Dar simbolurile prea ușor descifrabile sunt, cred eu, o invitație „într-o mănăstire arsă” (G. Coşbuc). Tocmai de aceea eu am preferat o mult mai profitabilă „vânătoare de detalii”: pe banda de jos a unui tablou o păpușică îşi scoate capul dintr-o căniță, prin uşa împărătească a altarului se vede, drept preot, un violoncel, în centrul unui tablou de mari dimensiuni se sumețește capul unui păun ce „pâlpâie” „albastru şi cald…ca pânzele alcoolului, în ceașcă” (lon Barbu), păsărelele înşirate pe fire imaginare ca mărgelele la gatul unei femei de aer, ardeii iuți înşirați la uscat pe sfoară te fac să-ți imaginezi o colecție de gloanțe trase din puşti de soc într-un străvechi şi inutil război… Și călătoria poate continua mult şi bine. Atâta doar că încă nu am apucat să vorbesc decât despre partea eleată, statică a picturii lui Dan Crecan. Însă tablourile sale sunt pline de viață, fierb, mișcă, se agită și îți prind ochii în ochiuri de vârtejuri. Căci, și asta cred eu, e calitatea de căpătâi a pictorului nostru, e un mare colorist. Nu ştiu rețeta, dar în tablourile sale nu există culori care se ceartă. Culorile din tablourile lui Dan Crecan aduc aminte de bețiile ultimative de la ora închiderii cârciumilor din vremea tinereţii: vis şi armonie.
Atâta doar că încă nu am apucat să vorbesc despre relația dintre culoare și formă (obiecte, animale, plante etc.) în pictura lui Dan Crecan. Ei, bine, culoarea e atât de pregnantă încât impresia este că nu ea este un atribut al obiectului (cărămida este roşie), ci că obiectul apare din pântecele culorii, culoarea este cauza, originea, obiectului. E limpede că Dan Crecan crede că dacă nu ar exista culorile, nu ar exista lumea”, spune poetul Ion Mureșan.
Dan Crecan (25 aprilie 1955, Bălan, Sălaj) a absolvit Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca (1974) și Institutul de Arte Plastice și Decorative ‘Ion Andreescu’ din Cluj-Napoca (1980). Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști în cadrul UNESCO. În perioada 2005-2011 a fost președinte al Filialei Alba a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Se bucură de numeroase expoziții personale și colective în țară și în străinătate. Din anul 1980 locuiește în Alba Iulia.
Lucrările artistul Dan Crecan pot fi admirate pe simezele Galeriei Naționale de Artă ”Forma” din Deva în perioada 21 mai – 01 iulie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
„69” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.