Rod al dorinței și al strădaniilor scriitoarei Elisabeta Bogățan de a păstra vie amintirea celui care a fost apreciatul scriitor petrilean Ioan Dan Bălan, eminent om de cultură și valoros cetățean de onoare al orașului Petrila, în comunitatea petrileană va avea loc, începând cu acest an un festival cultural care poartă numele regretatului om de cultură, trecut la cele veșnice la finele anului 2022.
Prima ediție a Festivalului literar-artistic „Ioan Dan Bălan” va avea loc la Casa de cultură ”Ladislau Schmidt” din orașul Petrila în data de 30 mai 2024, de la ora 17,00. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, aceasta marcând data nașterii scriitorului Ioan Dan Bălan, în anul 1951. ”Ioan Dan Bălan a iubit foarte mult aceste locuri și oamenii Petrilei și ai Văii Jiului. Lor le-a dedicat cele mai frumoase poeme ale sale și aceste locuri le-a cântat cu drag în scrierile sale. Dincolo de regretul trecerii sale în lumea de dincolo rămâne amintirea acestui om deosebit și știu că Ioan Dan Bălan și-ar fi dorit ca orice am face în memoria sa, să facem cu bucurie, să facem un motiv de sărbătoare. De aceea am ales ca dată pentru organizarea acestui festival nu data trecerii sale în eternitate, ci data în care s-a născut, pentru că astfel îl omagiem nu comemorându-l ci, așa cum și el și-ar fi dorit, sărbătorindu-l”, spune Elisabeta Bogățan, soția regretatului scriitor.
Festivalul literar-artistic „Ioan Dan Bălan” este un eveniment care va reuni la Petrila o seamă de scriitori hunedoreni eminenți care au avut privilegiul de a-l cunoaște și bucuria de a-l admira pe confratele lor Ioan Dan Bălan. Aceștia vor vorbi despre personalitatea scriitorului, despre opera sa și, alături de grupul poeților din Valea Jiului care s-au constituit într-o frumoasă grupare culturală chiar sub numele ”Ioan Dan Bălan”, vor oferi publicului un recital de versuri din creația proprie.
Nu doar în organizarea acestui eveniment, ci și cu sufletul alături de prestigiosul cetățean petrilean Ioan Dan Bălan, au venit în acest proiect Primăria și Consiliul local al orașului Petrila, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, Biblioteca ”Gheorghe Ittu” din Petrila, Clubul copiilor Valea Jiului, Asociația culturală EMIA, Editura Confluențe și Casa de editură Exclusiv, Asociația ”Junii Petrileni” ș.a.
Cu ajutorul administrației publice locale din orașul Petrila, la Casa de editură Exclusiv a fost deja editată, special pentru acest eveniment, o carte de excepție: ”Antologia Festivalului literar Ioan Dan Bălan”, carte-document cu mărturii despre viața și opera scriitorului omagiat, carte îngrijită de Elisabeta Bogățan, care va fi lansată oficial în cadrul festivalului.
Tot în cadrul acestui festival, care este nu doar unul literar, ci și unul artistic, seria de prezentări de carte și evocări ale maestrului Ioan Dan Bălan, va fi dublată de momente artistice deosebite, care-i vor avea ca protagoniști pe elevii talentați în arta plastică din cadrul Cercului de desen de la Clubul elevilor Valea Jiului, coordonați de profesorul și artistul Radu Chința, care vor prezenta o expoziție de desene dedicată lui Ioan Dan Bălan. Grație implicării profesorului și artistului Ileana Berki, corul de copii ”Glasuri de argint” va prezenta, în premieră, un imn special creat pentru prima ediție a ”Festivalului literar Ioan Dan Bălan”, intitulat: ”Mă veți iubi!”
Scriitorul Ioan Dan Bălan va fi și el prezent la acest eveniment, nu doar în inimile celor care l-au cunoscut, l-au iubit și l-au admirat, ci și prin viu grai, datorită memoriei peliculei cinematografice, într-un videoclip realizat cu imagini de arhivă care-l prezintă pe Ioan Dan Bălan recitând din propriile sale creații, film realizat de prof. Radu Chința. În plus, copiii de la Clubul elevilor Valea Jiului Petrila vor prezenta piesa de teatru „Când brazii înfloresc”, o dramatizare a piesei de teatru scrise de Ioan Dan Bălan. Acestora li se vor alătura, în continuarea unui spectacol artistic de excepție tinerii iubitori de folclor din cadrul ansamblurilor petrilene ”Bujuroii muntelui” coordonat de familia prof. Iuliana și Ana Doda, precum și ”Junii Petrileni”, coordonat de maestrul coregraf Constantin Cigmăian.
Programul primei ediții a Festivalului literar-artistic „Ioan Dan Bălan” cuprinde și câteva surprize pe care organizatorii le-au rezervat participanților, care sunt așteptați în număr cât mai mare la acest eveniment menit să-l readucă în atenția comunității petrilene, prin memoria amintirilor și printr-un binemeritat omagiu, pe unul dintre cei mai bravi fii ai acestei comunități: scriitorul, dascălul și prietenul Ioan Dan Bălan.
Intrarea este liberă !
Fotografie: Vasile Laurențiu Sorin