La Paroșeni, frumoasa regiune etno-folclorică a municipiului Vulcan, Rusaliile se confundă de când e lumea cu sărbătoarea nedeii momârlănești de pe aceste meleaguri. Deși nu de puține ori a trecut prin momente de cumpănă, grație unor oameni care simt și trăiesc românește dar și care acționează ca atare, ”Nedeia Paroșeană” a reușit să treacă peste toate obstacolele timpului și modernismului și să-și păstreze autenticitatea și frumusețea de odinioară.
Și în acest an, momârlanii din Paroșeni s-au mobilizat, sub coordonarea Asociației composesorale Straja-Sterminos-Gruni-Zănoaga, condusă de inimosul localnic Duțu Manulesc vrednic și destoinic gospodar al acestor meleaguri și păstrător al tradițiilor strămoșești, implicat total în organizarea tradiționalei Nedei de Rusalii a Paroșenilor. Acestuia i-au fost alături și în acest an localnicii gospodari ai comunității momârlanilor de la Paroșeni, dar și Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan și compania Comexim R a lui Emil Părău, în dorința de a face din acest eveniment un punct de reper pe harta culturală a României tradiționale și un loc de bucurie pentru toți momârlanii din Valea Jiului dar și pentru cei care vor să se bucure alături de aceștia de adevăratele valori ale satului momârlănesc tradițional.
Nici căldura și nici alarma de urs n-au putut pune stavilă bucuriei momârlanilor și barabelor deopotrivă prezente la acest eveniment, buna dispoziție fiind aici măsura succesului uneia dintre cele mai frumoase nedei tradiționale din Ținutul Momârlanilor. Aici și-au dat întâlnire adevărați păstrători ai tradițiilor strămoșești, îmbrăcați în frumoase haine de sărbătoare ce definesc comunitatea momârlanilor de pe Valea Jiului, dar și numeroși cetățeni ai Vulcanului și ai Văii Jiului care prețuiesc cultura populară tradițională a acestor locuri.
Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu le-a dat asigurări celor prezenți că administrația locală va susține întotdeauna acest tip de evenimente care fac cinste comunității locale. ”Nedeile au fost și rămân evenimente importante ale comunității noastre. Eu vreau să vă felicit pe cei din comunitatea de aici, de la Paroșeni, pentru implicarea în păstrarea acestei frumoase tradiții și vă garantez că, atâta vreme cât există în cadrul comunităților de băștinași interes pentru păstrarea tradițiilor, pentru organizarea de astfel de evenimente, Primăria și Consiliul local Vulcan le va fi mereu aproape”, a spus primarul Cristian Merișanu.
În semn de prețuire pentru o seamă de oameni însemnați pentru comunitatea momârlănească de la Paroșeni, organizatorii au înmânat câteva diplome de excelență care au ajuns, spre exemplu, la reputatul etnolog dr. Dumitru Gălățan Jieț, la Duțu Manulesc, Emil Părău, Dumitru Răscolean, Radu Răscolean, Traian Barbu, Petru Tiric, Cornel Todea sau Ileana Berki.
Petrecerea din acest an a debutat la Nedeia Paroșeană sub semnul mândriei, cu încă un recital memorabil al minunaților copii de la Grupul ”Glasuri de argint” condus de prof. Ileana Berki. Apoi, muzicanții tocmiți pentru această frumoasă petrecere, acompaniați de formațiile reunite ale Fraților Plotogea și Luke de la Lupeni, s-au întrecut pe sine într-un admirabil spectacol folcloric maraton. Pe scena acestei nedei au urcat, rând pe rând, Pătru Ciurea din Dealu Babii, Andreea Gheorghiulescu din Baru, Petrică Crăciunesc din Țara Hațegului, Andra Moldovan de la Lupeni, maestrul Traian Barbu din Banat și Luke de la Lupeni.
Tot așa cum și bucatele pregătite pentru acest eveniment de veritabili ”master-chefi” ai comunității momârlănești au fost alese și îndestulătoare.
Duțu Manulesc, lider al comunității momârlanilor de la Paroșeni se declară mulțumit și încântat de succesul acestui eveniment care demonstrează încă o dată frumusețea sărbătorilor autentice ale momârlanilor. ”Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost și în acest an alături la Nedeia Paroșeană și mulțumesc bunului Dumnezeu că ne-a îngăduit să petrecem în pace, cu voie bună și pe vreme bună. Lista celor cărora aș vrea să le mulțumesc este, desigur, mult mai lungă, tot așa cum bucuria mea și a întregii comunități a momârlanilor de la Paroșeni este deplină față de reușita acestui eveniment de suflet al nostru”, a concluzionat Duțu Manulesc.
La ora la care ziarul nostru intra la tipar, în Valea Jiului, la Straja, se afla în plină derulare o altă nedeie de tradiție a momârlanilor de pe Valea Jiului. ”Nedeia Sânzienelor” de la Straja. Despre care vă invităm să aflați mai multe în ediția on-line a ziarului nostru. Acolo unde găsiți și filmul complet, foto-video, al Nedeii de Rusalii de la Paroșeni.
Fotografii realizate de Ionel Anastasescu și Dan Gavrilă