Nu se știe de când datează sărbătoarea nedeii de Sânpetru din comunitatea momârlanilor de la Petroșani, dar este cu certitudine faptul că, de câteva decenii încoace, acest eveniment specific se derulează în același spirit al datinii străbune în comunitatea sătenilor de pe Slătinioara, datorită Lucreției Mălinesc și lui Petru Gălățan, oameni care se străduie să păstreze viu spiritul unic al momârlanilor de aici.
Așa se face că și în acest an comunitatea din Slătinioara s-a reunit cu bucurie de praznicul Sfinților Petru și Pavel, pentru tradiționala nedeie. Evenimentul a avut loc la fosta școală din sat, care a devenit acum, tot prin grija Lucreției Mălinesc și a lui Petru Gălățan, parte a Muzeului Tradițional al Momârlanilor pe care aceștia îl păstoresc aici, muzeu ce face parte din rețeaua națională a Muzeului Țăranului Român. Aici, între piese de colecție, adunate de cei doi, care constituie o adevărată zestre a comunității de băștinași, au fost invitați la cântec, joc și voie bună, dar și la o tradițională agapă cu bucate alese din meniul specific al momârlanilor (slană, brânză, ceapă, varză, tocană de oaie, păsat și alte bunătăți), sătenii din comunitatea Slătinoarei, dar și barabe venite din zona urbană a Petroșaniului și a Văii Jiului.
”Ne bucurăm că putem păstra acest obicei moștenit din străbuni și că-l putem transmite, la rândul nostru, generațiilor care vin după noi. În comunitatea noastră, această sărbătoare a prieteniei, a ospitalității și a smereniei, se păstrează din cele mai vechi timpuri și, împreună cu toțj cei care locuim pe aceste frumoase meleaguri, avem datoria de a o duce mai departe. Le mulțumesc tuturor celor care și anul acesta, la praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel au fost alături de noi la această nedeie, care-și păstrează nealterat spiritul și specificul tradițional momârlănesc”, a spus Petru Gălățan, lider al comunității de momârlani de pe Slătinioara.
Organizatorii, dar și mare parte a celor prezenți la nedeie au venit, tot după datină, îmbrăcați în atât de frumoasele straie populare ale momârlanilor, fiind astfel ”vânați” de fotografii profesioniști și amatori, dar și de cei care și-au dorit să stea alături în poze de mândrii momârlani.
În ciuda unei vremi capricioase, zeci de oameni au ținut să participe și anul acesta la Nedeia de Sânpetru, pentru a se bucura de spiritul unic al acesteia. Oamenii au cântat împreună, au jucat împreună, au mâncat și au băut împreună, au vorbit împreună și s-au rugat împreună. Așa cum din vremuri uitate de timp, fac toate acestea, cu mare drag, la neîntrecuta Nedeie de Sânpetru de la Slătinioara.
Să le fie de bine și să le ție Dumnezeu ”năravul” !
Foto/video: Ionel Anastasescu