Prima lună de la deschiderea sezonului turistic de iarnă al acestui an a adus și un număr relativ ridicat de accidentări, pe pârtiile de schi din România. Pentru că sezonul de iarnă este caracterizat printr-un număr foarte mare de accidente, la care turiștii aflați în zonele turistice montane, pe pârtiile de pe domeniile schiabile ori pe traseele turistice de pe crestele înzăpezite ale munților pot fi martori, Salvamont România vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți în apropierea unui accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă sau în zonele turistice montane:
- Nu intrați în panică.
- Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
- Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil respectiv sau apelați telefonic numărul de urgență 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
- Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca având un posibil traumatism la coloană necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.
- Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți manevrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.
- Discutați cu victima și observați daca este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si încercați să faceți compresie .
- Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.
- Protejați termic persoana accidentată, discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
Nu uitați, echipele Salvamont, sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.
Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munților – SALVAMONT România !