Deși se află încă în convalescență după episodul nefericit în care s-a ales cu o luxație la picioare, medicii i-au permis ambițiosului polisportiv din Valea Jiului, Avram Iancu să înoate, păstrându-i interdicția în materie de sport doar în activități terestre.
Decizia l-a încurajat pe Avram Iancu să accepte provocarea lansată de cercetătorul german Andreas Fath în cadrul proiectului ”Clean Danube” și să înoate alături de acesta, pe Dunăre, pe cursul dintre Portul din Cernavodă și până în localitatea Seimeni al fluviului. ”Voi înota alături de Andreas Fath (om de știință, profesor și atlet), care a părăsit „confortul” laboratorului și înoată pe toată lungimea Dunării pentru a atrage atenția asupra gradului de poluare a fluviului și a impactului negativ asupra biodiversității. Va fi o onoare pentru mine să înot alături de al patrulea om care s-a încumetat să înoate toată Dunărea, într-o dificilă misiune sportivă pe care și eu am reușit să o duc la bun sfârșit în 2017”, a declarat Avram Iancu.
Acesta este cu atât mai încântat de această provocare cu cât, după cum mărturisește, este susținător al mișcării ecologiste care-și propune ape fără plastic și fără deșeuri. ”Salut acest proiect pentru o Dunăre curată și inițiativa profesorului Andreas Fath, care deja se află pe Dunăre de mai multe săptămâni, mai ales că avem și câteva valori comune, între care cea mai importantă este aceea că ne dorim ape fără plastic. Ne bucurăm că alături de noi sunt cei de la Asociația ”mai mult verde” și cei de la Asociația ”Cu apele curate”. Împreună sperăm să conștientizăm cât mai mulți oameni și autorități locale riverane fluviului de necesitatea păstrării unui nivel de poluare cât mai redus pe Dunăre. Înotul alături de Andreas va constitui și ÎNTOARCEREA mea în ape deschise. Am în față un sezon plin de provocări!”, a mai spus sportivul petroșenean Avram Iancu.
Temerarul înotător Avram Iancu este primul sportiv din lume care a înotat de la un capăt la altul al fluviului Dunărea, fără a utiliza costumul de neopren, misiunea sa din 2017 fiind una de 89 de zile.
Cleandanube (Dunărea Curată -n.t.) este un proiect susținut de Fundația Baden-Württemberg și loteria codurilor poștale germane, derulat de Andreas Fath, care-și propune să atragă atenția asupra necesității intervenției autorităților și societății civile pentru evitarea poluării râurilor din Europa.