Pe adresa CEH a sosit, zilele acestea, o adresă de la Ministerul Energiei, semnată de secretarul de stat Casian Nițulescu, prin care oficialii din Ministerul Energiei solicită reprezentanților Complexului Energetic Hunedoara să comunice o serie de aspecte legate de oportunitatea și mai ales eficiența realizării unor investiții la Exploatările Miniere de la Livezeni și Vulcan.
Astfel, reprezentanții Ministerului Energiei vor să afle care este exact cuantumul și forma investițiilor necesare la Exploatările Miniere Vulcan şi Livezeni (valoric și pe tipuri de utilaje, echipamente, etc.) pentru realizarea unei producții de huilă care să asigure funcționarea Termocentralei Paroşeni 7 zile din 7, dar și orizontul de timp în care nivelul producției sus amintite poate fi realizat ţinând cont și de timpul necesar realizării investițiilor astfel propuse.
De asemenea, reprezentanții Ministerului Energiei cer explicații cu privire la personalul necesar (conform normativelor în vigoare) la cele două unităţi miniere şi Termocentrala Paroşeni (raportat la personalul existent) pentru realizarea producției de huilă care să asigure funcționarea termocentralei Paroşeni în flux continuu și un calcul economic privind costurile de producție realizate în urma exploatării huilei cu investițiile preconizate.
Interesul Ministerului Energiei pentru acest subiect vine ca urmare a scrisorii deschide pe care a adresat-o, săptămâna trecută, Prim-Ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă și ministrului Energiei, Virgil Popescu, primarul municipiului Petroșani. De altfel, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a ținut să-i mulțumească Primului Ministru pentru această reacție rapidă a Guvernului la situația semnalată în scrisoarea deschisă transmisă public premierului. ”Ca urmare a scrisorii deschise pe care am adresat-o, în data de 23 august, Prim Ministrului României, dl. Nicolae Ionel Ciucă, prin care am solicitat analizarea posibilității de a realiza investiții la minele Livezeni și Vulcan, astfel încât să asigure necesarul de huilă pentru ca Termocentrala Paroșeni să funcționeze zilnic, mai ales în această perioadă în care privim cu îngrijorare la situația energetică din Europa, constat cu bucurie că apar primele demersuri concrete în acest sens. Îi mulțumesc premierului Nicolae Ciucă pentru interesul direct și concret pe care îl acordă Văii Jiului și oamenilor din această zonă și îmi exprim speranța că demersurile vor fi continuate, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, Termocentrala Paroșeni să poate funcționa în flux continuu, cu huilă din Valea Jiului”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta este convins de faptul că, așa cum a explicat și în scrisoarea deschisă, în realizarea investițiilor necesare pentru retehnologizarea celor două mine viabile din Valea Jiului, vorbim despre costuri care pot fi susținute de la buget, iar cele două capacități extractive nu se află pe program de închidere și nu sunt încălcate normativele europene. Primarul municipiului Petroșani consideră că în acest fel, România ar putea beneficia pe termen lung de energie ieftină și eficientă, iar Valea Jiului să aibă viitor și în domeniul energetic.