Pentru a administra rețeaua vastă de alimentare cu apă potabilă și cea de evacuare a apelor uzate și a apelor pluviale, compania de apă din Valea Jiului face eforturi considerabile, ca urmare a deselor avarii provocate de defecțiunile care apar îndeosebi pe vechile rețele de apă și canalizare, dar și ca urmare a unor resurse bugetare tot mai condensate, scopul echipei de management fiind acela de a găsi soluții pentru ca abonații Apa Serv Valea Jiului să beneficieze de servicii de calitate la un preț corect.
De câțiva ani buni, Apa Serv Valea Jiului se confruntă și cu problema depopulării Văii Jiului și, implicit a pierderii unui număr important de clienți, așa cum arată ing. Cristian Ionică, directorul general al companiei de apă. ”După disponibilizările din minerit, care au fost urmate de migrația multor familii din Valea Jiului în țările Occidentale, în căutarea unui loc de muncă, multe apartamente din zona noastră de operare au rămas goale, iar noi am pierdut, la rândul nostru, un număr semnificativ de consumatori. Pot să vă spun că avem, spre exemplu, scări de bloc unde alimentăm doar unul sau două apartamente. Ori asta înseamnă că noi trebuie să asigurăm o bună funcționare a întregii rețele, cu costurile aferente, chiar dacă la nivel comercial, din 10-12 beneficiari de pe o scară de bloc, avem doar 2 sau 3, în anumite cazuri. Evident că, în aceste condiții, scăderea numărului de beneficiari se răsfrânge în mod negativ asupra balanței comerciale a Apa Serv Valea Jiului”, explică ing. Cristian Ionică.
Mai mult, în ultima perioadă, o presiune și mai mare asupra veniturilor Apa Serv Valea Jiului este pusă de creșterea continuă a prețurilor la materiale, echipamente, combustibili și, mai ales, la energie. Spre exemplu, prețurile pentru clor sau pentru reactivii absolut necesari în procesul de potabilizare a apei, s-au dublat sau, în anumite cazuri, s-a triplat, iar utilizarea lor a devenit indispensabilă în condițiile în care, pe de o parte seceta, pe de altă parte ploile abundente, fac ca turbiditatea apei să fie constant peste medie iar consumul de reactivi să fie, implicit, în creștere la rândul său. Creșterea rapidă a prețului la carburant a dat și ea peste cap previziunile bugetare ale Apa Serv, pe acest capitol de cheltuieli, care a trebuit ajustat constant, aproape lună de lună. ”Încercăm, pe cât posibil, să facem economii la consumul de combustibil. Însă atunci când avem de ales între a ține utilajele în garaj sau a interveni la avarii și a derula programul de reparații și de investiții pe care-l avem, bineînțeles că nu stăm cu mașinile în garaj și cu problemele nerezolvate pe rețele”, spune ing. Cristian Ionică.
În opinia acestuia, costul cu cel mai mare impact bugetar asupra companiei îl reprezintă cel cu energia, în condițiile în care gazul s-a scumpit cu 530% iar energia electrică cu 80%, și doar compensarea acestor cheltuieli de către stat face ca impactul acestor costuri să nu fie unul devastator pentru bugetul Apa Serv Valea Jiului.
Directorul general al ASVJ arată că, în aceste condiții, a scăzut drastic și ponderea MHC-urilor din dotarea ASVJ care, dacă înainte de criza energetică, ne acopereau chiar și peste 70% din consumul propriu de energie, acum abia dacă mai ating un procent de 40%. ”Cele trei microhidrocentrale pe care le avem în exploatare la Valea de Pești, la Brazi (în Vulcan) și pe Polatiște ne-au asigurat multă vreme o cotă importantă din consumul propriu de energie. Din păcate, acum nu mai reușim să acoperim nici măcar jumătate din consumul propriu cu energia pe care o producem noi. Sigur că avem în vedere și studiem la modul serios oportunitățile pe care le avem pentru a contrabalansa acest indicator. O soluție pe care o avem în vedere este construirea unui nou MHC la captarea de la Lupeni, pe Braia. În același timp, studiem oportunitatea de a aplica pentru un program de instalare a unor panouri solare și a altor soluții prin care să reușim dacă nu să dobândim independență energetică, măcar să scădem valoarea facturilor pentru energie care sunt, în prezent, foarte mari și mi-e groază să mă și gândesc ce se va întâmpla atunci când va fi ridicată schema de compensare”, spune ing. Cristian Ionică.
Acesta recunoaște că practic, nici un indicator al capitolului cheltuieli nu a rămas constant în acest an, la toate fiind semnalate creșteri în diferite cote procentuale.
În aceste condiții, un calcul elementar evidențiază cât se poate de clar că, având creșteri semnificative la capitolul cheltuieli, concomitent cu păstrarea constantă, chiar cu o ușoară scădere, a capitolului venituri, funcționarea Apa Serv Valea Jiului ca societate comercială nu poate continua astfel. O ”gură de exigen” în redresarea balanței economico-financiare a venit însă la mijlocul acestui an, odată cu obligativitatea ajustării prețului pentru serviciile prestate, obligație asumată în Strategia de tarifare negociată odată cu semnarea contractului de finanțare a investițiilor realizate aici cu fonduri europene. ”Conform politicii tarifare, 2022 este ultimul an în care am fost obligați să aplicăm o ajustare de tarif cu 22 % la apa potabilă și 26 % la canalizare. După acest an, singurele ajustări pe care suntem obligați să le mai facem sunt cele cu rata inflației”, spune directorul Apa Serv, Cristian Ionică.
Acesta recunoaște că politica tarifară nu este cel mai fericit mod de a ajusta balanța economică a companiei de apă din Valea Jiului, însă atrage atenția că nu există în acest moment alte pârghii care să asigure buna funcționare a acestui serviciu de utilitate publică esențial fiecăruia dintre noi. Iar acest fapt este demonstrat și la alte companii de apă din țară, unele cu un număr de utilizatori mult mai mare decât cel al Apa Serv Valea Jiului, unde tarifele pentru furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă ating (potrivit ANRSC) valori (fără TVA) de 7,17 lei/mc la Turda, 7,02 lei/mc la Călărași, 6,88 lei/mc la Vaslui, 6,48 lei/mc la Buzău, 6,09 lei/mc la Craiova, 6,24 lei/mc la Bistrița, 6,11 la Sf. Gheorghe, 6,36 lei/mc la Galați sau 6,39 lei/mc la Deva. Iar asta în timp ce calitatea apei potabile furnizate în alte localități din România este departe de cea a apei din Valea Jiului, considerată a fi una una dintre cele mai bune din România.