Ziua Eroilor a fost sărbătorită cu emoție și bucurie la Lupeni

Ziua Eroilor a fost sărbătorită cu emoție și bucurie la Lupeni

Emoție și bucurie! Acestea au fost sentimentele care au dominat derularea ceremoniilor organizate și în acest an la Lupeni de autoritățile publice locale, pentru marcarea Zilei Eroilor, sărbătorită după datină odată cu marea sărbătoare creștință a Înălțării Domnului.

Dumnezeu a ținut cu cei care au vrut ca de Ziua Eroilor, să fie prezenți la ceremoniile organizate la Lupeni, pentru a marca acest eveniment esențial din viața comunității locale. Așa se face că între reprizele de ploi de vară, pe toată perioada desfășurării ceremoniilor de la Cimitirul Eroilor din centrul municipiului Lupeni, soarele a ieșit dintre nori, încălzind atmosfera. La fel de calde și de binevenite au fost și rugăciunile rostite în slujba de pomenire a eroilor de la Lupeni de către cei doi preoți ai Parohiilor ortodoxe din municipiul Lupeni:  Ioan Topac și Cristian Olaru.

Despre Ziua Eroilor, sărbătorită în țara noastră la 40 de zile după Învierea Domnului, deodată cu sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului, a vorbit și primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță. ”Marcăm astăzi, ca în fiecare an, la 40 de zile de la Sfânta Înviere, praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru noi, românii, este o zi cu o dublă semnificație pentru că tot astăzi marcăm Ziua Eroilor Neamului. Eroii neamului sunt toți acei care, cu arma ori cu ființa și credinţa lor în Dumnezeu, au crezut în pururea fiinţă a neamului românesc, pe altarul căruia au adus cea mai sublimă jertfă: Viaţa! Prețuim astăzi moștenirea pe care acești eroi ne-au lăsat-o nouă, celor ce trăim astăzi pe aceste meleaguri udate cu sânge și jertfe, de bravii noștri înaintași. Nu uităm că aici, în luptele din Munții Vîlcanului, la Straja, bravi români despărțiți de un nedrept hotar, s-au jertfit în luptele din Marele Război al Întregirii pentru ca noi să avem șansa de a trăi astăzi în Patria-Mamă, România.  Nu uităm că, tot aici, pe un alt front, de această dată al muncii, pe frontul trudei din adâncuri, eroi mineri s-au jertfit în dureroase tragedii care au avut loc în mina de la Lupeni, pentru ca noi să avem șansa de a avea un prezent mai bun decât dânșii. Nu uităm nici că și de aici, din Lupeni, jertfa unor tineri curajoși care și-au înscris numele în rândul eroilor Revoluției din 1989, a făcut ca noi să avem șansa de a trăi în libertate și de a avea dreptul la speranțe pentru viitor. Pe toți acești eroi ai Lupeniului, ai Văii Jiului, ai întregii Românii, știuți și neștiuți, îi comemorăm astăzi, convinși fiind că pilda lor de slujire necondiţionată şi jertfa neprecupeţită pe altarul pământului strămoşesc, ne dau în aceste momente statornicia şi viitorul comunității noastre de astăzi și a ţării, deopotrivă. În fața Eroilor Neamului ne plecăm fruntea cu pioșenie și-i asigurăm că nu vom uita în veci jertfa lor. Dumnezeu să-i odihneasă în pace pe eroii noștri, pe eroii Neamului Românesc”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Pentru primarul municipiului Lupeni, emoțiile acestei zile au fost și mai mari, anul acesta, momentul consemnând și trecerea celor 40 de zile de doliu care s-au scurs de la trecerea la cele veșnice a tatălui său, regretatul primar Cornel Resmeriță.

Apelul veteranilor, un alt moment plin de emoție din cadrul ceremoniilor, a consemnat bucuria ca, din cele 140 de nume ale deținătorilor titlului de veteran de război din municipiul Lupeni, unul fiind în măsură să răspundă: ”Prezent!”. La cei 100 de ani ai său, mr.(r) Tudor Gheorghe a dovedit încă o dată că este un exemplu de caracter, de patriotism și de noblețe, un veritabil erou pentru generațiile de astăzi și de mâine ale Lupeniului. În semn de omagiu pentru exemplul lor de viață și pentru rolul crucial pe care l-au avut în anii grei ai celui de-al doilea Război Mondial, atât veteranul Gheorghe Tudor, cât și văduvele de război Similia Sălcianu și Aurora Kanalos , prezente și ele la acest eveniment, au fost premiate de către primarul Lucian Resmeriță.

Reprezentanții autorităților locale au decis să dubleze de această dată sărbătoarea dedicată Eroilor Neamului, cu o altă sărbătoare de suflet pentru comunitatea lupeneană, dedicată acordării ”Diplomelor de fidelitate” și premiilor cuvenite pentru familiile care au înplinit, în această perioadă, 50 de ani de căsnicie. Astfel, au fost premiate familiile: Victoria și Corneliu Borza, Floarea și Otto-Carol Essler, Elena și Teodor Miron, Lina și Gavrilă Cornea, Fira și Liviu Mihai.

Emoția unui eveniment de excepție dedicat Eroilor din Lupeni a fost întregită de momentele artistice deosebite oferite de Răzvan Ionașc, Antonia Moraru și Grupul Clasei de canto muzică populară condus de prof. Simona Ionașc, de Antonia Petrea, Denis Simcelescu și Ansamblul folcloric ”Mesagerii Iubirii”  coordonat de prof. Mariana Peptenaru, precum și de Corul de copii al Școlii gimnaziale nr. 3 Lupeni condus de prof. Marcel Bașta.

Ceremoniile dedicate Zilei Eroilor Neamului s-au încheiat, în mod firesc, cu depunerea de coroane de flori la mormintele eroilor din Lupeni, în acordurile Imnului Eroilor, care a răsunat și de această dată din difuzoarele inginerului de sunet Tiberiu Budelecan. Au depus coroane de flori: Filiala municipiului Lupeni a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, Biserica Ortodoxă Română, Primăria municipiului Lupeni, Consiliul local al municipiului Lupeni, Sindicatul Muntele, Conducerea E.M. Lupeni, Organizația PSD Lupeni, Filiala PNL Lupeni.

Încă o dată, Lupeniul a arătat că respectul față de Eroi este în această comunitate unul pe măsura faptelor și sacrificiului celor care s-au săvârșit pentru valori naționale precum: libertate, independență, pace, bunăstare! Recunoștință veșnică eroilor națiunii române!