Ziua Eroilor sărbătorită de social-democrații hunedoreni în Panteonul de la Țebea

Ziua Eroilor sărbătorită de social-democrații hunedoreni în Panteonul de la Țebea

Neîndoielnic, are dreptate Costel Avram, vicepreședintele Organizației PSD Hunedoara, atunci când spune că emoția Zilei Eroilor este una deosebită peste tot acolo unde se găsesc urmele celor căzuți pentru idealurile cele mai de preț ale națiunii române: dreptate, libertate, pace. Tot așa cum are perfectă dreptate atunci când remarcă că, pentru noi hunedorenii, un astfel de loc este Panteonul de la Țebea, unde emoțiile sunt mai puternice decât oriunde în altă parte, atunci când vine vorba despre cultul eroilor.

Printre cimitirele de eroi din județul Hunedoara se numără și cimitirul de la Țebea care adăpostește rămășițele celor mai importanți eroi ai revoluției române din Transilvania, din anii 1848 – 1849, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simion Groza. Lor li s-au adăugat peste timp, luptătorii pentru drepturile naţiunii române, Sigismund Borlea şi Theodor Pop. La inaugurarea complexului au fost prezenți: Regele Ferdinand, Regina Maria și generalul Bertheleot. Aceștia au plantat câte un gorun, cel al regelui fiind lângă cel al lui Horea, ceilalți doi în lateral.

Alături de Avram Iancu, în Cimitirul eroilor neamului au fost aduși și 73 de soldaţi români care au căzut în războiul de reîntregire din 1916, în luptele de la Petroşani, Vulcan şi pe Jiu, „pentru dezrobirea Ardealului şi unirea cu Ţara.” Pe crucea de la căpătâiul fiecăruia e săpat numele eroului şi numărul unităţii militare. Monumentele comemorative din Țebea întăresc convingerea vizitatorului că nu numai sanctuarul de la Țebea, ci întreg Zarandul constituie un Panteon al neamului românesc.

În acest loc emblematic pentru tot ceea ce înseamnă faptele de eroism al unor bravi români au ales să macheze și în acest an, așa cum o fac încă de la înființarea organizației lor politice, social-democrații din echipa Organziației județene a PSD Hunedoara. Și în acest an, Organizația Județeană a PSD Hunedoara a organizat un ceremonial emoționant în Panteonul Moților de la Țebea, acolo unde își doarme somnul de veci Eroul Național Avram Iancu, dar și alți eroi români căzuți la datorie. Au fost prezenți aici, social-democrați din conducerea Consiliului Județean Hunedoara și din Instituția Prefectului, consilieri județeni, primari în funcție și aleși locali, dar și numeroși simpli militanți ai PSD pentru ca respectul manifestat față de Eroii României este definitoriu.

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor lea transmis tuturor îndemnul de a purta mereu în suflet și în gând amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor, cu strădania de a încxerca să fim și noi, cei de astăzi, la înălțimea moștenirii pe care ne-au lăsat-o acești bravi eroi ai națiunii române. ”În această zi de Înălțare, ne ridicăm sufletele și gândurile către cer, aducând un omagiu celor care au făcut posibilă existența noastră ca națiune liberă și demnă. În această zi de Înălțare, să ne plecăm frunțile în semn de respect și să rostim o rugăciune pentru odihna veșnică a eroilor noștri!”, a transmis Laurențiu Nistor, liderul social-democraților hunedoreni.

Urmând îndemnul Reginei Maria, participanții la evenimentul organziat de PSD Hunedoara cu prilejul Zilei Eroilor în Panteonul de la Țebea, au ”presărat pe-a lor morminte ale laurilor flori, spre aducere aminte bravilor noștri eroi!”