Grăbiţi să descoperim după o jumătate de secol de restricţii frumuseţile altor meleaguri, uităm că lângă noi, aproape, sunt atât de multe locuri de descoperit şi de văzut. Transilvania, ţara de dincolo de păduri, aşteaptă frumoasă, caldă şi cuminte să o descoperim aşa cum au descoperit-o şi cum o apreciază până şi vlăstarele regale ale Europei. Un astfel de loc este şi cel presărat de unicele vestigii medievale ale credinţei şi culturii transilvănene, bisericile fortificate. Despre bisericile fortificate din Transilvania se vorbeşte în toată Europa, iar mii de turişti vin din toate colţurile pământului, în fiecare an, să le descopere şi să le admire. Iar una dintre aceste minuni ale arhitecturii secolelor al XIV-lea şi al XV-lea este şi Biserica episcopală de la Biertan.
Aflată la 10 km distanţă de drumul principal ce leagă Mediaşul de Sighişoara, pe frumoasa vale cu acelaşi nume, biserica fortificată Biertan este adesea ocolită de traficul turistic. Dacă însă eşti dispus să faci acest mic ocol în drumul spre vestita cetate a Sighişoarei, încă de la intersecţia spre Biertan eşti izbit de frumuseţea locurilor. Drumul curge printre câmpuri şi dealuri bine îngrijite, printre păduri curate, semn că oamenii de aici sunt la fel harnici şi cu respect faţă de întreaga fire care îi înconjoară, aşa cum au fost strămoşii lor cu sânge nemţesc.
În acest peisaj de basm, undeva cocoţată pe un vârf de deal, îşi profilează de la mare distanţă impunătoarea-i statură de piatră biserica-cetate din Biertan.
Dacă nu ai şti că Biertanul are rangul de comună, ai crede că te afli într-un mic orăşel, cochet şi prosper. Întreaga atmosferă este caldă şi primitoare, iar după forfota marilor oraşe aici poţi găsi o oază de linişte şi o gură de aer curat. Când întâlneşti asemenea locuri îţi dai seama că aici ai putea, fără zăbavă, să-ţi trăieşti întraga viaţă „departe de lumea dezlănţuită”.
Cu toate că te copleşesc prin simplitate şi decentă, aceste locuri mustesc, la tot pasul, de istorie şi legendă. Construită pe locul unei bazilici catolice, biserica de la Biertan a luat fiinţă în jurul anului 1490. Marele edificiu gotic, cu elemente renascentiste de baroc este înconjurat de trei rânduri de ziduri masive, cu trei mari curţi interioare. Aici se adăpostea întreaga suflare a localităţilor din jur atunci când erau ameninţaţi de pârjolul turcilor şi tătarilor şi tot aici a fost stabilit centrul episcopal al religiei dominante din sudul Transilvaniei de la mijlocul mileniului trecut. Astfel întreaga cetate era nu numai loc de rugăciune şi reculegere ci şi de adăpost în vremuri de restrişte.
Biserica-cetate Biertan este prevăzută cu turnuri înalte din care observatorii puteau da alarma în cazul unei invazii. Unul dintre turnuri este prevăzut cu un ceas al cărui mecanism original, creeat în secolul al XVI-lea a fost înlocuit cu un altul (funcţional şi astăzi !) în 1883.
Interesant de văzut este şi Turnul Slăninii unde se păstra tradiţionala slănină săsească. Însă, în mod cert, dacă avem în vedere interesul oamenilor de astăzi pentru viaţa mondenă, unul din cele mai spectaculoase locuri, ce te poate pune pe gânduri, este la Biertan turnul numit “Închisoarea Matrimonială”. De fapt, aceasta este o încăpere simplă, de doar câţiva metri pătraţi, în care se află un pat, o masă, două scaune, o farfurie şi două linguri. Istoria spune că în această încăpere, cei care vroiau să divorţeze erau închişi pentru o perioadă de timp, să se mai gândească. Tot documentele istorice consemnează faptul că aici, în 300 de ani, doar un singul cuplu a decis, după perioada de probă, că continue acţiunea de divorţ.
După ce înconjori cetatea şi admiri priveliştea spectaculoasă din jur, este timpul pentru vizita în Casa Domnului. Biserica, spaţioasă şi elegantă, într-un spectaculos stil baroc, te întâmpină cu o multitudine de valori istorice inestimabile. Începând de la amvon, strane sau orgă, fiecare element îşi are propria sa poveste. Picturile de o rară frumuseţe sunt extrem de bine conservate, iar hrisoavele consemnează patul că altarul, împodobit cu picturi, este unul din cele mai mari altare poliptice din Transilvania, fiind construit de maeştri din Nurenberg şi Viena între anii 1483-1513. Uşa, care blochează Camera Tezaurului, construită în 1515, este la rândul ei o adevărată capodoperă inginerească. Prevăzută cu mecanisme complicate, aceasta se blochează simultan în 19 puncte. Greu de deschis un asemenea seif, unii spun chiar imposibil.
Similar, stranele construite din lemn de tei, tot în aceeaşi perioadă, sunt de o frumuseţe rară. De altfel, aici, totul este construit cu migală, constructorii lăsându-şi drept mărturie timpului câte o părticică de suflet. Lucru nemţesc, aş putea spune. Sau poate aşa am văzut eu lucrurile. Dar sunt convinsă că aşa o să le vedeţi şi dumneavoastră, dacă într-o bună zi, Dumnezeu vă va călăuzi paşii spre aceste meleaguri.
Poposind la Biertan sau în oricare altă cetate fortificată din inima României, veţi înţelege de ce până şi prinţul moştenitor al tronului Marii Britanii se simte pe aceste meleaguri mai bine şi de ce Biertan, Viscri sau Saschiz îi sunt mai aproape de suflet decât palatul Buckingham. Şi în mod sigur gândul revenirii într-o nouă vizită nu vă va mai da pace.
Zestrea României turistice la Biertan / GALERIE FOTO:
***
AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.
Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.