Meseria de părinte este una dintre cele mai frumoase şi, totodată, solicitante, iar una dintre sarcini constă în asigurarea condiţiilor optime pentru copii atunci când circulă cu maşina. Pentru a crea condiţii care oferă siguranţă, ei ar trebui să cumpere un scaun auto în funcţie de kg şi de vârsta copilului şi cu elemente de securitate testate riguros.
Dacă vor ceva de calitate pe care se pot baza, pot alege dintr-o gamă diversificată de scaune auto Cybex care cresc gradul de securitate a micuţilor în trafic, le asigură o poziţie confortabilă şi, totodată, simplifică mult viaţa părinţilor.
Cum se orientează scaunul bebeluşului?
Cercetătorii şi oamenii de ştiinţă au realizat numeroase teste şi simulări şi au ajungând la concluzia că cea mai bună poziţie pentru un copil, în maşină, este cea orientată către spate, sau în sensul invers de mers. De aceea, ei recomandă ca până la vârsta de patru sau cinci ani, copiii să stea în scaune auto cu sistem de fixare către spatele maşinii sau sistem isofix.
Întrucât, în cazul unui impact frontal sau lateral, aceasta este cea mai sigură poziţie din maşină, se recomandă şi este obligatorie prin lege orientarea unui scaun auto Cybex către sensul invers de deplasare până la vârste cât mai înaintate, sau măcar până ating limita de înălţime sau de greutate maximă admisă pentru a schimba orientarea scaunului.
Care sunt limitele maxim admise pentru orientarea scaunelor auto către direcţia de mers?
Orice scaun auto pentru copiii cu vârsta până în nouă luni sau maximum 13 kg trebuie montat în spatele scaunului şoferului către sensul invers de mers.
Copiii cu greutatea între 13 şi 36 de kg pot fi instalaţi în maşină în scaune auto Cybex orientate către faţa maşinii. Acestea, însă, trebuie să fie dotate cu centuri de prindere cu cinci puncte care cresc nivelul de securitate al copiilor.
Legea prevede ca toţi copiii cu greutatea între 18 şi 36 de kg să fie transportaţi în scaune auto fixate cu centura de siguranţă a maşinii. Acestea se vor folosi până la vârsta de 12 ani sau până la înălţimea maximă de 150 cm, înălţime la care copilul poate atinge podeaua cu picioarele. De la acest moment, el poate circula cu maşina asigurat numai cu centura de siguranţă.
Tipuri de scaune auto
Dacă vrei să îţi asiguri cât mai bine copilul în trafic şi să circuli fără probleme cu maşina, poţi să cumperi un scaun auto Cybex md sau un scaun auto copii Cybex Sirona. Totodată, poţi alege dintr-o gamă diversificată de scaune auto pentru copii Cybex, din grupe diferite, în funcţie de greutatea şi vârsta micuţului tău.
Iată ce tipuri de scaune auto există pe piaţă:
Scaune pentru bebeluşi şi copii cu maximum 13 kg
Până la vârsta de doi ani, scaunul auto al copilului se orientează doar către spatele maşinii. Cybex vine în întâmpinarea părinţilor cu mai multe scoici şi scaune auto de calitate, special concepute pentru a asigura cea mai bună poziţie pentru copil.
Scaune pentru preşcolari
Dacă au peste doi ani şi mai mult de 13 kg, scaunele auto pentru copii pot fi orientate către direcţia de mers. Acestea se găsesc în varianta de scaun fixat cu centura maşinii, fără hamuri, sau în varianta cu hamuri de siguranţă care asigură micuţului cinci puncte de prindere.
Scaune pentru copiii cu vârsta peste 8 ani
Sunt cele de tip booster care se fixează cu centura de siguranţă a maşinii pe bancheta din spate către direcţia de mers.
Ce pot face părinţii dacă micuţul vrea să stea cu faţa către direcţia de mers?
Părinţii se confruntă deseori cu nemulţumirea copiilor legată de orientarea scaunului auto către spatele maşinii. În aceste cazuri, micuţii pot transforma călătoria cu maşina într-un adevărat coşmar, plâng şi ţipă perioade îndelungate şi fac tot posibilul să iasă din scaun.
Iată câteva lucruri pe care părinţii le pot face dacă se confruntă cu această problemă:
- Trebuie să rămână consecvenţi – Părinţii nu trebuie să cedeze şi să scoată copilul din scaun pentru a-l ţine în braţe. Îi vor vorbi micuţului şi vor încerca să îl calmeze, fără a-l scoate din scaun.
- Pot alege orele de călătorie – dacă micuţul este obosit, se va împotrivi mai puţin şi sunt şanse mari ca, după câteva minute de plâns, să adoarmă.
- Călătoreşte cu un adult în spate – dacă în maşină va exista un al doilea adult, acesta ar trebui să stea în spate, lângă copil, pentru a-l distra şi a-l ţine ocupat pe parcursul călătoriei.
- Pot apela la jucării de călătorie – câteva jucării distractive ţinute în maşină pot fi soluţia perfectă pentru că cel mic să uite de nemulţumirea lui şi să stea liniştit în scaunul auto.
- Pot pune muzica drăguţă – muzica bine selectată poate face minuni în timpul unei călătorii cu un copil care nu vrea să stea în scaunul său auto.