Anunțul făcut de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, potrivit căruia cluburile sportive școlare, palatele și cluburile copiilor și elevilor urmează să treacă din administrarea Ministerului Educației în cea a autorităților publice locale, generează un val de nemulțumiri, atât în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din cadrul acestor unități de educație, cât și în rândul părinților.
La Petroșani, reprezentanții personalului angajat al Clubului Copiilor Valea Jiului de la Petroșani, Petrila, Lupeni, Vulcan, cât și personalul angajat al Clubului Sportiv Școlar Petroșani au transmis, prin intermediul unei scrisori deschise adresate ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, nemulțumirea lor legată de readucerea în actualitate a acestui subiect, după ce cu câțiva ani în urmă, inclusiv Curtea Constituțională a României s-a pronunțat clar în sensul neconstituționalității unei astfel de măsuri.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, integral, mesajul transmis de personalul Clubului copiilor Valea Jiului și CSȘ Petroșani ministrului Educației.
Stimate Domnule Ministru,
Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu
Alături de ceilalți factori, am luat act de decizia dumneavoastră privind trecerea instituțiilor de învățământ pentru activități extrașcolare, palate, cluburi ale copiilor și cluburi sportive școlare din administrarea Ministerului Educației către autoritățile locale. În urma acestor decizii, vă rugăm să luați în considerare următoarele:
Educația românilor nu este un obiect care poate fi mutat dintr-un loc într-altul sau poate fi cosmetizat, educația reprezintă piatra de temelie care stă la baza societății și influențează radical viitorul fiecărui copil, adolescent și viitor adult, contribuind la realizarea unei Românii Educate.
Subfinanțarea învățământului cu activități extrașcolare din România, a făcut ca palatele și cluburile copiilor să fie un element care a avut un loc bine stabilit sub preșul mai multor miniștrii ani și ani de zile, iar unele clădiri și baze materiale au ajuns la un nivel al degradării de nesuportat. Angajații din acest sistem au suportat acest lucru, iar pentru a-și păstra locul de muncă unii dintre aceștia au fost nevoiți să finanțeze din fonduri proprii achiziționarea materialelor necesare desfășurării activităților extrașcolare pentru a le oferi elevilor din comunitate accesul la o educație de calitate.
În acest moment intenționați să ștergeți acest lucru prin transferul întregului patrimoniu către autoritățile locale. Sunt zone precum Valea Jiului, unde de-a lungul timpului, de dragul reformelor, s-au făcut disponibilizări și s-au închis activități industriale fără a pune nimic în loc, iar oferirea unor alternative precum turismul, a fost doar la nivel declarativ. De asemenea, infrastructura rutieră, alături de multe altele, arată că suntem o zonă izolată, văduvită și aproape marginalizată față de restul țării, asta deși zona noastră are mult potențial. Valea Jiului este zona în care societatea pune mare preț pe educație, iar pentru că în zonă nu sunt alte alternative, educația extrașcolară ocupă un loc foarte important pentru a șlefui talentele și a oferi certitudini de oameni valoroși pentru societate. Importanța educației extrașcolare se poate cuantifica prin numeroasele rezultate excepționale pe care elevii noștri le-au ocupat pe diverse podiumuri la nenumărate concursuri județene, naționale și internaționale.
În această zonă defavorizată, ajunsă în acest stadiu nu din pricina locuitorilor ei, copiii au cu siguranță un viitor mai bun și oportunități variate de dezvoltare personală și profesională prin activitățile de la cluburile copiilor, având șansa de a fi parte din România Educată.
Întrucât această regiune a trecut prin multe transformări, avem certitudinea că UAT-urile din zona noastră nu vor putea face față încă unei finanțări complementare, iar angajații, cadrele didactice (de predare și auxiliare) sau nedidactice cu o meserie în slujba copiilor, nu vor putea deveni peste noapte funcționari publici. Țara noastră a trecut printr-o perioadă grea, perioada pandemiei ne-a
afectat pe toți, iar pe unii dintre noi i-a doborât, dar în ciuda tuturor problemelor sociale, economice și sanitare, toți cei care suntem angajați în învățământul extrașcolar ne-am făcut datoria cu brio. Acum suntem la granița unui război care nu ne aparține, iar noi nu suntem combatanți, în schimb am fost parte în susținerea refugiaților. Noi cei care suntem angrenați în învățământul extrașcolar am adus în permanență plus valoare societății și nu suntem noi inamicul, acesta aflându-se, de fapt, în zonele de conflict din estul Ucrainei.
În Valea Jiului, o regiune defavorizată, viitorul copiilor este foarte important, iar educația extrașcolară a fost un refugiu pentru copii, rezultatele elevilor au fost și sunt exemplare, luând în considerare că în zona noastră au fost închise zeci de fabrici, uzine, întreprinderi, exploatări, spitale, chiar și școli. Situații similare se regăsesc și în alte zone ale țării, de aceea considerăm că aici, acolo sau peste tot, educația extrașcolară reprezintă un pion important în societate, iar sacrificarea acestui pion important poate duce la pieirea regelui asemenea jocului de șah, dar mai important este că această „mutare” poate duce la pierderea „jocului”, ultimului tren spre România Educată și o societate a viitorului în care copiii vor fi pregătiți în funcție de talentele și abilitățile lor.
Trecerea palatelor, cluburilor copiilor și a cluburilor sportiv școlare, care dețin un patrimoniu impresionant, prin filtrul așa-zisei descentralizări spre autoritățile locale nu ar însemna doar o desființare a acestora sau poate chiar un masacru asupra viitorului multor copii și tineri, iar noi credem că dumneavoastră nu vreți să fiți parte la așa ceva. Niciodată pentru palatele, cluburile copiilor sau cluburile sportiv școlare nu au fost atrase fonduri europene…Oare finanțarea noastră nu a fost introdusă nici în P.N.R.R.? Desființarea acestor instituții de educație extrașcolară va duce
la ruinarea bazei de selecție pentru mai multe domenii de activitate arte, științe tehnice, muzică și poate duce chiar la moartea sportului românesc.
Chiar dacă în unele instituții am rămas puțini, în urma diferitelor etape de reducere nejustificată a activității, tot prin injusta și slaba finanțare, fiind considerați insignifianți, inutili și neesențiali în comparație cu mediul universitar din care proveniți și dumneavoastră, atâția câți am rămas vom
merge până la capăt, indiferent care va fi el și ascunși în buncărele noastre vom lupta pentru dreptul nostru în societate, acela de a șlefui în continuare caractere valoroase pentru o Românie Educată. De aceea vă rugăm să luați în considerare schimbarea acestei decizii sau opinii, care nu duce la nimic bun și duce doar la vrajbă, în loc ca noi toți să facem ceea ce ne pricepem mai bine și anume, educație.
Vă menționăm de asemenea că anterioarele demersuri au fost declarate neconstituționale și chiar dacă sunt blamați politicienii și membrii ai CCR, aceștia au fost de partea noastră, au ținut la o societate educată, de valoare, iar legile privind educația și Constituția în România nu s-au modificat.
Personalul angajat al Clubului Copiilor Valea Jiului
Petroșani, Petrila, Lupeni, Vulcan
Personalul angajat al Clubului Sportiv Școlar Petroșani