„Hackathon”-ul dedicat cluburilor de robotică de la școlile din județul Hunedoara, găzduit la finalul săptămânii în perimetrul Exploatării Culturale Petrila, s-a dovedit a fi cu adevărat un succes. ”Așa cum îi cunosc eu pe liceeni pasionați de robotică din județul Hunedoara, nu mă îndoiam că primul Hachatron de robotică organizat la fosta Mină Petrila va fi unul de succes. Este admirabilă pasiunea acestor tineri pentru robotică, dar și implicarea mentorilor lor de la colegiile în care funcționează deja cu succes echipe de robotică”, arată Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
De altfel, acesta și-a adus o importantă contribuție la susținerea acestui eveniment organizat de Consiliul Județean Hunedoara, în colaborare cu Asociația pentru Educație și Cultură EMINENS Petroșani, echipa de robotică AlphaBit a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Petroșani și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, fapt evidențiat de participanți. ”Îi felicit pe membri echipelor de robotică de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani (AlphaBit) și de la Colegiul Tehnic ”Constrantin Brâncuși” din Petrila (Ro64WAFY) pentru că s-au mobilizat în organizarea acestui eveniment care a adus laolaltă toate echipele de robotică din județul Hunedoara, dar și o echipă din Gorj. Le mulțumesc tuturor, așa cum mulțumirile mele se îndreaptă și către cei care susțin continuitatea unor astfel de proiecte la nivel universitar și mă refer aici la Universitatea din Petroșani și la Facultatea de Ingineriede la Huneodara a Universității Politehnice din Timișoara, reprezentată de pasionatul inventator Cornel Birtok Băneasă. Le mulțumesc de asemenea că au fost alături de noi, la Petrila, reprezentanților Asociației ”Nație prin Educație”, al căror proiect ”First Tech Challange” a constituit o rampă de lansare la nivel național și internațional pentru tinerii din județul nostru, în acest valoros concurs de robotică. Le mulțumesc și Adinei Vințan și lui Mihai Danciu, care prin implicarea lor în toate proiectele noastre comune fac într-adevăr ca Valea Jiului să fie una Implicată și Vibrantă. Și desigur, le mulțumesc celor de la Asociația pentru Educație și Cultură EMINENS Petroșani pentru organziarea acestui Hachatron. Consiliul Județean Hunedoara a finanțat acest eveniment cu convingerea că sprijinul acordat tinerilor pasionați de robotică în materializarea proiectului lor de creare a unui hub județean în domeniu poate fi un prim, dar esențial pas, în dezvoltarea roboticii în regiune de la o scală pasională la o viitoare scală industrială. Îi asigur pe tinerii noștri că, în acest scop dar și în toate proiectele lor, Consiliul județean le rămâne un partener de nădejde”, a declarat Costel Avram.
Primul „Hackathon” dedicat cluburilor de robotică de la școlile din județul Hunedoara și nu numai a fost finanțat de Consiliul Județean Hunedoara și Asociația Nație Prin Educație, inițiatoarea competiției de robotică pentru liceeni – BRD First Tech Challenge România, în parteneriat cu Planeta Petrila, Robotics Valley, Primăria orașului Petrila și Primăria municipiului Petroșani.
În spațiul fostei Stații de compresoare a Minei Petrila, pus la dispoziție cu titlu gratuit de CJH pentru pasionații de robotică din Valea Jiului, se dorește realizarea unui hub de robotică destinat elevilor din județul Hunedoara, cunoscuți pentru rezultatele extraordinare obținute la competițiile naționale și internaționale de profil. Spațiul urmează să fie dotat cu toate cele necesare (aparatură, standuri de lucru, imprimante 3D etc.) pentru buna desfășurare a activităților în acest domeniu de perspectivă care, așa cum remarca și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, poate fi punctul de plecare pentru ”Robotics Walley”, un start-up de succes în domeniul roboticii. Pe viitor, aici tinerii din tot județul vor avea ocazia să lucreze în echipe și să dezvolte proiecte inovatoare în domeniul roboticii, folosind cele mai recente tehnologii și echipamente.
La evenimentul de debut al acestui proiect, au fost prezenți tioneri pasionați de acest domeniu, reuniți în cluburile de robotică AlphaBit (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani), Wafy (de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila), RobotX și RavenTech (de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara), DecebalTech Jr, Dark Energy (de la Colegiul Național „Decebal” Deva), precum și echipa Tea Borgs (de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu). Acestora li s-au alăturat echipele de robotică de la Universitatea din Petroșani și de la Facultatea de Inginerie și Hunedoara.