Emblematicul eveniment cultural derulat sub genericul ”Lecția de poezie” de către Societatea Culturală Apollon-România, condusă de scriitorul George Călin a ajuns, zilele acestea, în premieră, la Chișinău, în Republica Moldova.
Evenimentul literar, care se înscrie în cadrul Festivalului-Concurs Internaţional de poezie, proză şi grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, ediţia a III -a, organizat de Academia Internațională de Literatură și Artă şi Societatea Culturală Apollon-România a fost găzduit la sala de lectură a Bibliotecii Centrala Universității de Stat din Republica Moldova de la Chișinău.
Din delegația ”lectorilor” ediției cu numărul 608 a ”Lecției de poezie”, au făcut parte o seamă de scriitori și oamenilor de cultură din România, membri ai Societății Culturale Apollon. Între aceștia s-a numărat și scriitoarea din Valea Jiului, Mirela Cocheci care, cu acest prilej, și-a lansat cel mai recent volum de versuri, intitulat ”Sofisme surdomute”, carte apărută în acest an la Casa de Editură Exclusiv.
Despre volumul de poezie „SOFISME SURDOMUTE” al Mirelei Cocheci au vorbit înm cadrul evenimentului de la Chișinău: scriitorul George CĂLIN, poetul Marin RADA și prof.dr. în pedagogie Ludmila BERZOI.
Scriitorul George Călin, cel care de altfel a semnat şi prefaţa acestui volum a subliniat: „Miraculoasă, deosebită şi unică este şi creaţia literară a scriitoarei Mirela Cocheci, colaborator de nădejde al revistei de cultură, artă şi civilizaţie Apollon şi membră de frunte a Socieţăţii Culturale Apollon-România. Analizând creaţia literară a scriitoarei Mirela Cocheci îţi dai seama foarte uşor ce o ține în viață și îi dă speranță pentru a scrie şi a gândi poetic – Oamenii (cu „O” mare) pe care îi cunoaşte.., pe care o să îi cunoacă și pe care nu îi va cunoaște niciodată… Noul său volum de versuri „SOFISME SURDOMUTE”, ne dezvăluie o parte din sufletul şi gândirea critică a poetei despre societatea în care vieţuieşte, despre oamenii care îi sunt în preajmă, pe care îi iubeşte.., pe care îi ignoră dar nu îi urăşte.., pentru că înainte de toate, poeta se călăuzeşte în viaţă după morala creştină perfectă şi arhicunoscută: „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi…” În toată creaţia sa literară ea foloseşte forme de exprimare prin care discursul poetic, devine precis, luminos, plin de frumuseţea şi francheţea care ne transmite cel mai bine gândurile, sentimentele și evaluările despre viaţă, despre vis şi întruparea idealului prin vers. Prin urmare, succesul în toate poeziile Mirelei Cocheci, provine din convingerea poetei că viaţa fiecărui om trebuie să fie trăită sub imperiul visului, a unei lumini unice, dumnezeieşti, fără a predomina umbrele pline de angoase şi frici umane, fără ca fiecare om să trăiască cu teamă. Mijloacele ei de expresie artistică, personale, unice.., nu au nevoie improvizaţii pentru a obține un rezultat dorit de alţii, în scopul de a umple arsenalul de discurs expresiv în literatura feminină actuală, pentru că Mirelei Cocheci este un bun observator al vieţii, un „analist” atent cu mintea şi ochiul aţintit asupra mersului societăţii, uneori defectuos, alteori plin de substanţă.”
La rândul său, autoarea, poeta Mirela Cocheci s-a declarat onorată de oportunitatea de a lansa această carte într-un eveniment cultural de asemenea anvergură, în fața unui auditoriu format din oameni de litere și oameni de cultură din România de dincoace și de dincolo de Prut. ”Este o mare bucurie pentru mine să pot fi prezent la această frumoasă ”lecție de poezie” pe care Societatea Apollon a adus-o iată, în premieră, și la Chișinău. Este o onoare în plus faptul că cea mai recentă carte de versuri din creația mea, ”Sofisme surdomute” a fost prezentată în cadrul unui atât de elegant eveniment, în fața unui auditoriu select, la Biblioteca Centrală a Universității de Stat din Republica Moldova. Îi mulțumesc Excelenței Sale domnul ambasador George Călin și pentru această ocazie, și pentru frumoasele sale cuvinte de prezentare dar și pentru faptul că a acceptat să semneze prefața acestui volum de versuri ale mele. Îi felciit totodată și pe ceilalți colegi scriitori, care și-au lansat, în cadrul acestui frumos eveniment, cele mai recente creații literare”, a declarat poeta Mirela Cocheci.
În seria lansărilor de carte organizate cu acest prilej, au mai fost prezentate cele mai recente volume apărute la Editura Ro.cart: „Pasărea luminii” – poezie, autor Tina AVRAMESCU; „Ninsori de cuvinte” – poezie, autor Constanţa COTAN şi „Nu sunt îngeri pe pământ…” – poezie, autor Dorina OMOTA; Recital poetic susţinut de membri delegaţiei Apollon-România: George CĂLIN, Marin RADA, Mirela COCHECI, Valeria STUPCANU, Aura UNGUREANU, Ştefan DOROFTEI DOIMĂNEANU, Manuela Andreea IONESCU şi Konstantin KORCINSKI.
Au urmat, mai apoi, în zilele de 19 și 20 mai 2023, alte lansări de carte, protagoniști fiind poeții: Marin Rada – care a lansat volumele: „Reverberații’, „Pledoarie pentru fluturi și cer” și „Comorile umbrei”, și Ștefan Doroftei Doimăneanu – cu volumul de versuri „Simfonia destinului”.
Surprizele literare oferite de Filiala Apollon-Basarabia, condusă de preşedintele executiv Lidia GROSU, scriitor, cercetător ştiinţific al USM, au constat într-un recital poetic din creaţia literară a poeţilor sosiţi din România, recital susţinut de studenţii Universităţii de Stat din Republica Moldova: Zatîca Anastasia, Șvacico Olga, Gheorghiță Anivart, Ciorici Diana, Găleanu Elena, Boian Ecaterina, Bulgac Felicia, Ciobotari Evelina, coordonaţi de lect. univ. Olesea DÎNGA-CHIRILOV, membru Apollon-Basarabia. Studenţilor recitatori le-au fost acordate primele Diplome „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită – 2023”, conferite de Societatea Apollon.
Un alt recital poetic, din creaţia poetului naţional Grigore Vieru, a fost susţinut de cunoscutul declamator Ion TATARU, membru Apollon-Basarabia. Au recitat din creaţia proprie şi poeţii basarabeni prezenţi la eveniment: Victor COBZAC, Veronica BUMBU, Diana SAVA DARANUŢĂ şi Tatiana BURDEA.
Sursa foto: George Călin/Societatea Apollon