Seria succeselor obținute de echipele de cercetători din cadrul INCD-INSEMEX Petroșani continuă cu o nouă salbă de medalii obținute, în semn de recunoaștere și apreciere a lucrărilor prezentate în cadrul unor importante saloane internaționale de inventică.
Cel mai recent eveniment de acest fel a avut loc în perioada 13 – 15 iunie 2024, la Timisoara. Aici s-au desfășurat lucrările celei de-a X-a ediții a Salonului internațional de invenții și inovații ”Traian Vuia”, eveniment organizat de Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara în parteneriat cu Societatea Inventatorilor din Banat și Consiliul Județean Timiș.
Inventatori din România, Franţa, Italia și alte ţări ale Uniunii Europene, cercetători, reprezentanți ai universităților din țară și companii au fost prezenți la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”. Practic, evenimentul a adus la un loc aproape 300 de invenţii din peste 20 de domenii precum alimentație, mediu, medicină, arhitectură, mecanică, informatică, construcții, agricultură, horticultură, sport sau muzică. Evenimentul a avut loc in incinta Palatul Administrativ al Consiliului Județean Timiș.
Aceasta este cea de-a doua ediţie a Salonului organizat de Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) „Regele Mihai I” din Timişoara în colaborare cu SIB, reuşind să aducă la eveniment, pentru prima dată, inventatori din Franţa, Italia şi din alte ţări ale Uniunii Europene.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriu cu un numar impresionant de 7 medalii de aur si un premiu de excelență.
Astfel, lucrarea intitulată ”Metodă de deter4minare în teren a impactului generat de compuși organici volatili asupra sănătății umane”, avându-i ca autori pe cercetătorii Angelica Nicoleta Găman, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Daniel Pupăzan, Lorand Toth, Maria Prodan, Marius Kovacs, Sorin Simion, Alexandru Simion, Niculina Sonia Suwar, a fost distinsă cu Premiul de Excelență și medalia de aur Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Chimie și Petrochimie (ICECHIM) București.
De asemenea, alte 7 invenții aparținând grupurilor de cerecetători de la Petroșani, avându-i ca autori pe Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Daniel Pupăzan, Ion Gherghe, Florin Rădoi, Cristian Tomescu, Vlad Păsculescu, Marius Morar, Nicolae Ianc, Corneliu Boantă, Emeric Chiuzan, Adrian Matei, Răzvan Drăgoescu, Alexandru Cămărășescu, Nicolae Vlașin, Marinică Șimon, Robert Laszlo, Dragoș Vasilescu, Edward Gheorghiosu, Attila Kovacs, Carmen Rus, Cristian Rădeanu, Ilie Jitea, Ștefan Ilici, Florin Manea, Bogdan Bușoi Garaliu, Ioana Ligia Tuhuț, Daniel-Gheorghe Florea, Zoltan Vass, Laurențiu Munteanu, Angelica Găman, Lorand Toth, Maria Prodan, Sonia Șuvar, Alexandru Simion, Sorin Burian, Cristian Nicolescu, Dan Gabor, Irina Nălboc, Adrian Jurca, Cosmin Colda, Florin Manea, Gabriela Pupăzan, Florin Păun, Alin Irimia, Cosmin Ilie, Andrei Gireadă, Marius Kovacs, au fost distinse, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia” de la Timișoara cu medalia de aur.
Salonul este un eveniment științific devenit un brand al orașului Timișoara, care, anul acesta împlinește 10 ani și celebrează cercetarea, inventica și demonstrează că rezultatul colaborării reprezintă un flux permanent și reciproc de informație, noutate și progres.