La ediția din acest an a evenimentului ”Folk for Friends” s-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că în lumea folk-ului „n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit”, că ”e de-ajuns o mână de prieteni și-un asfințit!”
Eveniment imaginat și creat de apreciatul dascăl universitar Aurelian Nicola, încă de acum mai bine de trei decenii când, student fiind, acesta își aduna prietenii la cenaclu, la o cântare și-o cană cu vin, ”Folk for Friends” a devenit astăzi cel mai mare festival de folk din România destinat exclusiv unui grup de prieteni. An de an, grupul prietenilor întru muzică și poezie din Valea Jiului s-a lărgit, însă atmosfera întâlnirii acestora sub semnul folk-ului a rămas una la fel de intimă, la fel de emoționantă. Așa a fost și anul acesta, la Pensiunea Retezat, acolo unde grație susținerii lui Emil Părău pentru acest minunat proiect cultural, și-au dat întâlnire câteva sute de prieteni pentru o seară specială de muzică și poezie, dăruită cu aceeași dragoste și pasiune pentru prietenii săi de Aurelian Nicola.
E drept că, pentru a pune la punct programul acestui eveniment de excepție, Aurelian a avut alături o seamă de prieteni de nădejde, implicați trup și suflet în reușita deplină a acestei frumoase întâmplări cultural-artistice. Așa se face că datorită lui Cătălin Stepa, el însuși un reper de succes al folk-ului din zilele noastre, pe scena ”Folk for Friends 2024” au urcat artiști al căror nume este deja unul definitoriu pentru acest gen muzical, de la Ducu Bertzi, Constantin Niculae, Ducu Hotima sau Raul Cora până la Aurelian Epuraș & Cătălin Stepa (alias ”Sinestezii”) și Luminița Donisă. E inutil să încerc să exprim în câteva cuvinte cum a fost recitalul fiecăruia dintre acești valoroși artiști, pentru că emoțiile generate de aceștia nu pot fi descrise, ele trebuie trăite.
Cum muzica folk nu poate fi concepută fără poezie, așa cum nici anturajul prietenilor lui Aurelian nu putea fi unul fără talentați poeți ai Văii Jiului, spectacolul artistic a fost dublat de un emoționant recital de poezie, din creația și în interpretarea remarcabililor poeți Mariana Ghicioi, Mirela Cocheci, Anca Ciolca, Ianina Cupșan. Într-o inedită, dar firească îngemănare a artelor, evenimentul a avut parte de câteva proiecții în care, pe lângă imagini ale istoricului acestui festival, cei prezenți au putut (re)vedea câteva din creațiile artistice devenite deja emblematice ale artistului vizual Paul Șerban și ale artistului fotograf Cristian Filip.
Mai apoi, amiciția strânsă a lui Aurelian Nicola cu actorii teatrului din Petroșani a făcut posibil ca evenimentul să cuprindă un scheci plin de umor pus în scenă cu nemărginit talent de actorii Mihai Alexandru, Andrei Șchiopu și Alexandru Cazan.
Apreciind că întrunesc poate și eu condițiile calificativului de ”om bun”, unul esențial pentru un astfel de eveniment, Aurelian Nicola mi-a oferit și mie bucuria de a face parte din filmul evenimentului ”Folk for Friends”, motiv pentru care, o dată în plus, îi mulțumesc.
Cert este că ne-am convins cu toții, încă o dată, dacă mai era nevoie, că lumea folk-ului este indubitabil una a muzicii și poeziei, dar mai ales una a prieteniei.
Fotografii realizate de: Alex Bogye.
Filmul foto complet al evenimentului, realizat de Alex Bogye poate fi vizionat urmând linkul de mai jos: https://photos.google.com/share/AF1QipPIdBj6YqPswRqVrN-_CeyWKw7-SfdIuy3ShxVXhnKhjzVQIU5XmFYSZ6MUrWzLog?key=OTVIMTd2d05mNkM1U0JhTEFQbDhncVhiVnlHQnFn