Cine bea apă din Jiu, rămâne aici! Iar cine bea apă de la robinet în Valea Jiului, e sigur că o consumă pe cea bună!

Home Economie Cine bea apă din Jiu, rămâne aici! Iar cine bea apă de la robinet în Valea Jiului, e sigur că o consumă pe cea bună!
Cine bea apă din Jiu, rămâne aici! Iar cine bea apă de la robinet în Valea Jiului, e sigur că o consumă pe cea bună!

Despre apa din Valea Jiului se spune că este atât de bună încât e deja un fapt verificat acela că ”cine bea apă din Jiu, rămâne aici !”. Zicerea aceasta nu-i este străină nici domnului Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, compania care face posibil ca ”apa din Jiu” să ajungă la robinet  în mai toate locuințele din regiune. Acesta confirmă, la rândul său, că Valea Jiului are parte, din fericire, de surse de apă cu un gust deosebit de bun, ce-ți ostoiește setea într-un mod plăcut, așa cum puține alte regiuni din țară mai au.

Tot dumnealui ne atrage însă atenția că între ”apa din Jiu” și ”apa de la robinet” e o mică-mare diferență, însă una esențială pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. ”Toate sursele de apă pe care le are în acest moment Apa Serv Valea Jiului provin din ape curgătoare de munte, cristaline și reci pe care numai când le vezi, vorba aceea ”îți vine să le sorbi dintr-o privire” sau din barajul de acumulare de la Valea de Pești, a cărui culoare verde este tot atât de apetisantă. Dincolo însă de ceea ce vede ochiul, e bine de știut că toate aceste surse naturale de apă nu sunt recomandate consumului uman înainte de procesul de tratare, singurul care o transformă cu adevărat, în apă bună de băut”, ne spune ing. Cristian Ionică.

Acesta arată că rezultatele probelor de laborator prelevate din captările de apă, respectiv din sursele de apă, arată fără nici un fel de dubiu că cine bea apă direct din Jiu are toate șansele să rămână, pentru o perioadă, sub tratament medical bacteriologic sau chiar sub supraveghere medicală la spital, iar în cel mai ”fericit” caz, tentația de a bea apă direct din pâraiele de munte te face client permanent, preț de zile bune, al intimei vespasiane.

”Sigur că nu recomandăm nimănui să bea apă din Jiu, din pâraiele de munte și nici chiar din fântână, pentru că toate acestea prezintă riscuri fizico-chimice, bactereologice și organoleptice ridicate, ce pot duce la contaminarea organismului cu efecte nedorite, chiar periculoase, pentru om. Acesta este motivul principal pentru care, în tot sistemul de alimentare cu apă potabilă pe care-l gestionăm nu doar noi, în Valea Jiului, ci toți operatorii serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă, rolul stațiilor de tratare este unul esențial, singurul capabil să transforme o apă, oricât ar fi ea de bună în starea incipientă, din natură, într-o apă cu adevărat potabilă”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Tot dumnealui ne arată că, în determinarea parametrilor de potabilitate a apei, activitatea de la stațiile de tratare este dublată de cea a laborantelor de la Laboratorul Central de Analize din cadrul Apa Serv Valea Jiului care își are sediul central la Dănuțoni (Aninoasa). ”Activitatea de la acest Laborator de analize a calității apei este una dintre cele mai importante activități din cadrul companiei noastre, pentru că munca acestor laborante ne permite să putem spune, cu toată certitudinea și responsabilitatea, că furnizăm beneficiarilor noștri apă potabilă de cea mai bună calitate”, spune directorul general al ASVJ.

Pentru a ne convinge și noi de toate acestea, am răspuns invitației lansate de managerul companiei de apă din Valea Jiului de a participa, împreună cu colegii de la postul local de televiziune HD365.RO, la tot ceea ce presupune o zi de muncă pentru colectivul Laboratorului Central de Analize al Apa Serv Valea Jiului. Zis și făcut !

Pentru doamnele de la Laboratorului Central al ASVJ (întregul colectiv al acestuia fiind unul format din femei) o zi obișnuită de lucru începe la ora 7,00. Este ora la care Dorina Petrovan urcă cu geanta specială în care se află recipientele pentru colectarea de probe în mașina care o va duce la toate punctele de captare, la stațiile de tratare, la rezervoarele de înmagazinare dar și la punctele de verificare de la diverși beneficiari, unde sunt colectate probe de apă. ”Fac această activitate, zi de zi, pe schimb cu colega mea Adnana Tincuța Iacob, eu din 2007, dumneaei din 2016. Vară sau iarnă, traseul este același pentru că avem obligația de a preleva probe, în fiecare zi, atât din captările de apă brută, din rezervoarele de înmagazinare dar și de la beneficiari, unde facem prelevări de probe, prin sondaj, de la mai mulți consumatori, în principal unități economice, școli sau alte instituții publice, dar și de la consumatori casnici. Fiecare probă este etichetată corespunzător și este predată colegelor pentru efectuarea de analize”, ne spune Dorina Petrovan.

De data aceasta, traseul dumneaei a avut și un punct special de colectare, pentru a răspunde moftului nostru reportericesc de a face o analiză comparativă a unei mostre de apă de la robinet, cu o mostră de apă dintr-un râu de munte, iar pentru acest caz am ales să prelevăm și o mostră de apă din râul Brăița, pe cursul superior al acesteia, în pădure, aproape de barajul de captare situat mai sus de zona de agrement cu același nume din Lupeni.

Probele de apă, care ajung rând pe rând, din toată Valea Jiului, de la Valea de Pești, Lazărul, Brăița, Valea Morii, Zănoaga, Jieț, Taia ș.a.m.d. sunt preluate la biroul de recepție de la Laboratorul Central. Alina Gabriela Stoicoiu, care este șeful acestui Laborator, ne explică exact care  este, mai departe, traseul acestora. ”Odată recepționate, probele de apă colectate de pe teren sunt codificate, înregistrate într-un registru special, după care ajung în laborator, unde sunt făcute o serie de analize fizico-chimice și microbiologice, prin care determinăm calitatea apei și în urma cărora emitem certificatele de conformitate a calității sau, dacă este cazul, semnalăm eventuale situații neconforme care necesită luarea unor măsuri suplimentare de tratare a apei potabile. În plus, pentru acuratețea informațiilor, laboratorul de analize al Apa Serv participă la scheme de comparație, fiind parte a unui program de analize cu alte laboratoare similare din Uniunea Europeană. În plus, prin sondaj, și DSP analizează la rândul său, probe de apă de la Apa Serv”, spune Alina Gabriela Stoicoiu.

În laboratorul de analize fizico-chimice al ASVJ, probele de apă sunt supuse unui prim set de investigații care urmăresc încadrarea mostrei într-o serie de parametri prevăzuți de normativele legislative în domeniu.

Alexandra Gabriela Ursuț, chimist și doctorand în științe pe specializarea chimie, ne explică: ”Aici lucrăm cu o serie de metode standardizate care, într-o explicație simplistă, pot fi asemănate cu o rețetă de bucătărie. Doar că, dacă în bucătărie, gospodina mai poate modifica rețeta după gust, în laborator nu este permisă nici un fel de ajustare față de normativele prevăzute de lege. Tocmai de aceea, laborantele de la Apa Serv au calificarea necesară pentru acest tip de activități și, în plus, în ultimii ani, avem la dispoziție și o serie de echipamente de ultimă generație prin care aflăm indicatori privind clorurile, suma de calciu și magneziu, indicele de permanganat, de aluminiu, de nitrați și nitriți, dar și pH-ul, conductivitatea și turbiditatea. Aceste aparate sunt etalonate și verificate periodic, iar reactivii utilizați de Apa Serv în acest set de analize sunt la rândul lor certificați ca fiind de cea mai bună calitate, tocmai pentru ca acuratețea analizelor să fie una corectă”, explică Alexandra Gabriela Ursuț.

Toate aceste analize fizico-chimice, efectuate zilnic, constituie activitatea profesională a laborantelor: Irina Tudor, Margit Bunescu, Laura Ilieș și Rodica Szilveszter.

Pentru a putea spune despre o mostră de apă că este una garantat potabilă sau, dimpotrivă, că aceasta nu poate fi furnizată populației, mostrele de apă sunt supuse unui al doilea set de analize, în cadrul laboratorului de microbiologie al Apa Serv. Aici își derulează activitatea, zi de zi, biologul Georgiana Raluca Haba și laborantele Maria Aperei și Mariana Gângu. Aceasta din urmă ne-a explicat, pas cu pas, modul în care se fac aceste analize și tot domnia sa ne-a prezentat cum arată o probă de apă potabilă comparativ cu una nepotabilă.

”Acest laborator este unul ce funcționează după reguli extrem de stricte, într-un mediu steril și cu un circuit cu sens unic. Beneficiind de echipamente de specialitate și aparate de analiză de ultimă generație și de reactivi certificați, de înaltă calitate, probele sunt supuse unui set de analize privind detecția și numărul de bacterii coliforme, detecția și numărarea enterococilor intestinali și germenii la 22 și 27 de grade. În urma celor constatate emitem buletinul de analiză microbiologică, după care instrumentarul de lucru este din nou sterilizat. Important de precizat este că tot acest procedeu este unul care se desfășoară în condiții de siguranță maximă, fără risc de contaminare pentru laborant sau mediu”, explică Mariana Gângu.

Rezultatele acestor analize sunt  vizibile și cu ochiul liber, atunci când vine vorba despre compararea calității apei. Ne-am convins de acest lucru, atunci când ne-au fost prezentate, pe două suprafețe distincte, rezultatele probelor de apă colectate la un robinet de la Școala gimnazială nr. 5 din Vulcan, respectiv din albia pârâului Brăița. Am sesizat astfel că, dacă membrana pe care se afla mostra de apă potabilă a rămas, în urma analizelor microbiologice, albă ca zăpada (semn că apa este una excelentă pentru consum !), mostra de apă din pârâul Brăița s-a colorat cu pigmenți cromatici de diverse culori (semn că această apă conține microorganisme biologice care atrag atenția că apa respectivă nu este recomandată pentru consum înainte de a fi filtrată și tratată.

În urma analizelor efectuate, tot aici sunt emise buletinele de analiză asupra potabilității apei, care sunt transmise DSP și sunt publicate pe pagina web a operatorului. Aceste informații sunt însă monitorizate și controlate de către autoritățile competente din județ, iar probele sunt verificate și la centrele regionale de sănătate publică de la Timișoara și Cluj. Toate acestea constituie argumente și garanții care certifică faptul că, dacă ne propunem să trăim în Valea Jiului, iar pentru asta vrem să bem apă din Jiu, nu trebuie să respectăm ad-litteram sintagma, ci să bem, cu toată încrederea, apă de la robinet. Care, într-un fel mai mult sau mai puțin metaforic, e tot ”apă din Jiu”, dar în mod cert este una curată, potabilă și, așa cum recunoaște toată lumea, e o apă cu adevărat bună !

Pentru a avea o imagine de ansamblu completă asupra activității Laboratorului central de analize al Apa Serv, trebuie să menționăm și faptul că, dincolo de analizele privind calitatea apei potabile, tot aici sunt efectuate analize și pentru determinarea calității apelor reziduale remise în emisar în urma activităților din stația de epurare a apelor uzate, unde activitatea este asigurată de laborantele Eva Barcan, Ana Maxer și Daniela Cătlan. Dar, asta este o altă poveste, pe care o vom depăna într-un articol viitor.

Puteți vedea reportajul TV realizat de echipa HD365.TV pe acest subiect, în cadrul emisiunii ”Exclusiv”, urmând linkul următor: 

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=267805865300994