La Petrila, în arealul fostei exploatări miniere, devenită acum spațiul de interes turistic și cultural cunoscut drept ”Planeta Petrila”, Noaptea Muzeelor va fi urmată de un alt eveniment important în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare turistică a acestei localități.
Astfel, duminică, 15 mai 2022, de la ora 13,30 se pune în mișcare, oficial, prima ciclodrezină turistică din Valea Jiului. Aceasta va circula pe linia ferată îngustă, pe traseul cuprins între fosta Exploatare Minieră Petrila și actuala Mină Lonea. Evenimentul este precedat, pentru cei interesați, de un tur ghidat în perimetrul ”Ansamblului istoric Mina Petrila”, oferit de voluntarii Asociației ”Planeta Petrila” (de la ora 11,00), respectiv de o dezbatere având ca subiect potențialul turistic în Valea Jiului și valorificarea patrimoniului industrial al regiunii după închiderea activităților din minerit (de la ora 12,00).
După salvarea patrimoniului fostei Mine Petrila și, odată cu achiziționarea acestuia de către Consiliul județean Hunedoara în perspectiva valorificării acestuia în scop cultural și turistic, reprezentanții acelorași active asociații reunite în Consorțiul ”Valea Jiului” implicată, își propun acum să salveze și inedita cale ferată îngustă care lega odinioară fostele mine de la Lonea și Petrila și pe care circulau vagoanele cu cărbunele extras de la Mina Lonea. În acest scop, la inițiativa Clubului Montan ”Floarea Reginei”, a fost realizat primul prototip de ciclodrezină „made in Valea Jiului”, special construită pentru calea ferată cu ecartament îngust care face legătura între Mina Petrila și Mina Lonea. Artizanul acestui proiect este ing. Viorel Constantin Stroe care a conceput și realizat această ciclodrezină în propriul său atelier.
Prima cursă test a acestuia a avut loc pe 1 Mai 2022, iar aceasta s-a încheiat cu succes, motiv pentru care, după efectuarea altor mici ajustări, ciclodrezina de la Petrila va fi oficial pusă în circuit turistic în orașul Petrila, pentru toți cei care doresc să facă o călătorie, pe de o parte poate nostalgică, pe de altă parte, deosebit de frumoasă, pe fostul drum de fier al cărbunelui de la Mina Petrila la MIna Lonea și retur. Un traseu complet durează circa două ore, dus-întors, perioadă în care ciclodrezina parcurge un traseu de câțiva kilometri și permite turiștilor să vadă atât obiective ale activităților din minerit de la Petrila și Lonea, cât și orașul Petrila în ansamblul său.
Inițiativa reprezintă un exemplu pentru promovarea patrimoniului feroviar și industrial din Valea Jiului. Reprezentanții societății civile din Valea Jiului își exprimă speranța că, odată cu dezvoltarea acestui proiect, calea ferată cu ecartament îngust de la Petrila va fi, la rândul ei salvată. În momentul de față există un caiet de sarcini elaborat de C.E.H, care prevede închiderea Minei Lonea prin demolarea tuturor activelor existente, inclusiv a acestei căi ferate. Reprezentanții Asociațiilor din consorțiul ”Valea Jiului Implicată” precizează că această cale ferată (și nu numai !) are însă un potențial imens care merită valorificat și exista oameni care demonstrează, prin propriile inițiative, acest lucru, Constantin Stroe fiind doar unul dintre aceștia.
Așadar, dacă vreți să probați un tur al Petrilei cu ciclodrezina, puteți face acest lucru, începând de duminică, 15 mai 2022 ora 13,00, pe ”Planeta Petrila”. Și tot aici, sâmbătă seara, până târziu în noapte, evenimentul național ”Noaptea Muzeelor” ține deschise porțile Muzeului Salvatorului Minier, unde Cătălin Cenușe vă așteaptă cu exponate dar mai ales cu uimitoare povești ale mineritului și mineritului petrilean, iar la doi pași, Casa Memorială ”I.D. Sîrbu” este și ea deschisă pentru vizitatori, iar Cristina Șandor vă așteaptă aici să-l descoperiți sau, după caz, să-l redescoperiți pe fascinantul scriitor Ion Dezideriu Sîrbu.