Preluarea clădirilor Ansamblului istoric ”Mina Petrila” este doar primul pas pe care Consiliul județean Hunedoara l-a făcut pentru a repune acest obiectiv în circuitul cultural și turistic, cu convingerea că acesta va putea deveni unul din tre cele mai importante puncte de atracție din oferta turistică și culturală a județului Hunedoara.
Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, în perioada următoare aici vor fi demarate o serie de lucrări ample, investițiile urmând să fie axate pe două componente principale, una pe sectorul cultură-educație-turism iar alta pe sectorul economic. ”Avem deja conturate o serie de proiecte pentru care estimăm, în primă fază, atragerea a minim 20 de milioane de euro pentru Mina Petrila. Deja, sunt certe investiții pentru care CJH a depus cererile pentru finanțare, acestea însumând 7,5 milioane de euro”, spune Costel Avram.
Spre exemplu, prin PNRR, pe Axa 2 ”Valul Renovării”, se află deja în procedura de evaluare două proiecte. Unul vizează creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirilor C4, C8, C15 cuprinse în Ansamblul istoric Mina Petrila, proiect cu o valoare estimată de 931.000 de euro. Un altul vizează creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirii principale C2 – fostul sediu administrativ al minei, proiect cu o valoare estimată de 1.047.200 de euro.
”Am convingerea că aceste proiecte vor fi implementate deja, începând cu anul viitor. Dar, în același timp, avem în atenție și alte proiecte pentru care vom aplica pentru atragerea de fonduri europene, în cadrul recent lansatului Program Operațional Regional 2021-2027. Spre exemplu, avem deja în pregătire studiile SF și PT necesare pentru a depunere un proiect pentru modernizarea corpului de clădire C6, respectiv clădirea stației de compresoare, clasată ca monument istoric de categorie A. Avem aici preconizate investiții ce pot atinge până la 5.000.000 de euro pe POR, în cadrul axei prioritare 7 în care se finanțează tocmai proiectele pentru valorizarea Patrimoniului cultural urban. Și mai sunt și alte proiecte pe care le preconizăm pentru acest obiectiv, despre care vom vorbi la momentul potrivit”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Desigur că, până când toate aceste investiții vor fi realizate, Ansamblul istoric Mina Petrila nu va fi lăsat de izbeliște. Adm,inistratorul public al CJH, Costel Avram spune că , anul viitor, aici vor fi organizate și găzduite o serie de evenimente culturale, derulate atât de către instituțiile de cultură aflate în subordinea CJH, cât și de către partenerii de la Asociația ”Planeta Petrila”, care administrează și în prezent o serie de obiective de interes cultural din cadrul Ansamblului istoric ”Mina Petrila”. Tocmai pentru a avea garanția că ”exploatarea” în comun a acestei zone se face legal și cu multă responsabilitate, reprezentanții CJH și reprezentanții Asociației Planeta Petrila au convenit să pregătească un regulament de organizare și funcționare care să asigure o activitate cât mai eficientă. ”Ofensiva culturală a Consiliului Județean Hunedoara este o realitate pe care o construim zi de zi. Exploatarea culturală Petrila – spațiul căruia ne străduim să-i dăm o nouă viață, trebuie să fie un demers bazat pe idei de succes care să asigure implementarea unor proiecte de calitate. Știu cât suflet s-a pus în ultimii ani pentru salvarea acestui obiectiv, pentru salvarea clădirilor monument istoric, pentru păstrarea spiritului mineritului din Valea Jiului. Din acest motiv, cred că este datoria noastră, a tuturor celor implicați în implementarea proiectului de păstrare și punere în valoare a fostei Exploatări Miniere Petrila, să facem tot ce ne stă în putere și pricepere ca ceea ce am început să aibă un rezultat în beneficiul comunității locale!”, a mai spus Costel Avram, administrator public al CJH.