Cu toate că mai sunt câteva zile până când vom sărbători cu toții Ziua Națională, liceenii de la Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazu” au dat deja startul sărbătorilor. Și nu oricum, ci într-un mod cu totul și cu totul special!
Ne-am bucurat să descoperim că liceenii Vulcanului nu se dezmint și, într-un mod absolut original, prin intermediul unor ”lecții deschise” care au îmbrăcat forma unor veritabile spectacole artistice, ne-au arătat cum văd ei România, cu istoria, cultura, folclorul, portul, tradițiile și bucătăria specifice fiecăreia dintre regiunile istorice ale țării noastre. Împreună cu primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu și alți reprezentanți de seamă ai comunității vulcănene, consilieri locali, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri din localitate, profesori ș.a. am avut bucuria de a fi oaspeți ai liceenilor, în sălile de clasă transformate de aceștia în sugestive și minunate colțuri de rai din România.
Am ”călătorit” astfel, ghidați de imaginația acestor tineri frumoși, deștepți și talentați, din Oltenia în Bucovina, din Banat în Dobrogea, din Maramureș în Muntenia și am intrat în comunitățile de români, maghiari, șași sau țigani, pe care liceenii de la Vulcan le-au imaginat cu tot ceea ce au acestea mai frumos, mai de preț. Ne-am bucurat să descoperim că tinerii Vulcanului nu se dezmint și, într-un mod absolut original, prin intermediul unor ”lecții deschise” care au îmbrăcat forma unor miniaturale dar veritabile spectacole artistice, ne-au arătat cum văd ei România, cu istoria, cultura, folclorul, portul, tradițiile și bucătăria specifice fiecăreia dintre regiunile istorice ale țării noastre și fiecărei comunități etnice. Toate acestea, în cadrul unui program pentru care liceenii de la Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazu” s-au pregătit meticulos, preț de câteva săptămâni bune, pentru ca evenimentul pe care l-au organizat în cinstea Zilei Naționale a României să iasă, cum se spune, ”ca la carte”. Au confecționat ori au închiriat excepționale costume populare tradiționale și decoruri specifice regiunilor și comunităților interpretate, au confecționat decoruri, au gătit și au documentat informații despre istoria, tradițiile, cultura și personalitățile acestora, au învățat cântece și dansuri populare și au regizat mici scenete care să descrie, cât mai bine, regiunile istorice ale României.
Evident că strădaniile lor i-au impresionat pe oaspeți, încă din momentul în care au intrat pe porțile liceului, acolo unde copii frumoși, îmbrăcați în costume populare românești, i-au întâmpiat cu pâine și sare. Impresionat a fost și primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. ”Știam că elevii de la Liceul din Vulcan sunt foarte bine pregătiți, așa cum știam că există acest frumos obicei în cadrul liceului de a organiza astfel de manifestări, cu prilejul Zilei Naționale a României sau al Zilei Europei. De această dată, tinerii noștri ne-au surprins în mod deosebit și ne-au arătat că nu doar știu ce înseamnă România, dar și că într-adevăr iubesc această țară și pot fi cei mai buni ”ambasadori” ai acesteia, că pot să o prezinte așa cum ar trebui să o vedem cu toții: ca pe o țară frumoasă și bogată, cu o istrorie demnă de respect, cu oameni valoroși, cu tradiții și obiceiuri dintre cele mai frumoase de pe mapamond. Îi felicit din tot sufletul pe toți cei care au fost parte a acestui frumoas proiect, de la elevi și părinți, până la profesorii inimoși și implicați ai acestui liceu, cu care Vulcanul se mândrește”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
La fel de impresionat s-a arătat și col. Constantin Fulga, proprietarul companiei Edy-Ursu, unul dintre oamenii de afaceri cei mai importanți ai Văii Jiului dar și un mare iubitor de neam și țară. ”Programul prin care liceenii de la Colegiul ”Mihai Viteazu” marchează Ziua Națională a României a fost unul absolut fantastic. Nu pot decât să mă bucur că tinerii noștri își cunosc atât de bine țara și rădăcinile și că știu atât de frumos să o prezinte și să o reprezinte. Apoi, am văzut aici, la Vulcan, un liceu foarte bine pus la punct, un liceu cu profesori care-și fac cu devotament, cu pricepere și cu pasiune meseria și am văzut tineri dorinici să învețe. Să învețe carte și să învețe meserie, până la urmă să învețe să fie oameni și români adevărați. Le-am promis tuturor că mă voi implica mai mult în a sprijini acest liceu și sper să vă pot da primele informații concrete despre asta, în cel mai scurt timp. Felicitări, tinerilor vulcăneni și profesorilor lor!”, a declarat col. Constantin Fulga.
Desigur, aprecieri unanime pentru elevii Colegiului ”Mihai Viteazu” au avut și ceilalți invitați prezenți la acest eveniment, de la consilierii locali Daniel Lehăceanu, Ileana Alstanei, Simion Spiridon, Pompiliu Barbu, până la oamenii de afaceri Mihai Mărtinaș Mihai (SC TDR Automotive Garage SRL), Ileana Cărpinean (de la SC Marcos Dress SRL), Maria Iulia Ivăniș (de la SC Euroconf ILSM SRL), Grigore Lingurar (de la SC Rewe Romania SRL), Alexandru Ile (de la SC Trilogy SRL), Simona Ceuță (de la Șura lui Pătru) și, cu voia dumneavoastră, autorul acestui reportaj.
De fapt, după cum precizează directorul Colegiului Tehnic ”Mihai Viteazu” Vulcan, prof. Aurora Istratie, ”evenimentul care a avut loc în școala noastră a îmbinat două activități, una dedicată Zilei Naționale a României și alta dedicață agenților economici care ne-au vizitat școala. A fost un eveniment extraordinar și de mare impact pentru imaginea școlii. Dar, pentru a ajunge la această reușită, trebuie să remarc faptul că a fost și o muncă a tuturor, elevi și profesori, pentru a ne pregăti în mod corespunzător, pentru a conserva și promova identitatea românească și liceul nostru. Felicitari si multumiri tuturor celor implicați!”
Pentru contribuția lor esențială în coordonarea elevilor de la clasele de învățământ liceal și profesional, nu doar în reușita acestui proiect care aduce în atenția publică această apreciată unitate de învățământ, ci pentru întreaga lor activitate împreună cu elevii, merită evidențiați și aici diriginții claselor implicate în acest proiect, respectiv: Petronela Lalu, Daniel Tomele, Eugenia Ivan, Petruța Florean, Monica Sandu, Gabriela Eremia, Timea Ianc, Cristina Istrate, Gabriela Dumitru, Manuela Doroțan, Andrei Calotă, Mirela Găceanu, Svetlana Dieaconescu, Simona Molnar, Mariana Buioca, Floarea Danci, Lucian Labă, Ileana Lascău, Gabriela Coconeț, Angelica Enache, Cornelia Coroian, Mariana Ianc, Daniela Kos, dar și echipa de management a Colegiului Tehnic ”Mihai Viteazu”, formată din director Aurora Istratie și director adjunct Monica Zaharia Monica, director adjunct Bogdan Bădău, director adjunct Dumitru Sandu.
Adevărul este că preț de câteva ore, toți cei prezenți ne-am simțit mândri de faptul că România acestor tineri este una de excepție, așa cum este și școala aceasta și dascălii ei deosebiți. Ne-am bucurat și de darurile primite de la atelierul de confecții al Liceului și ne-am bucurat să-i cunoaștem pe viitorii mecanici auto care se pregătesc aici, așa cum ne-am bucurat să fim oaspeți ai liceenilor într-o zi pentru care nu ne ajung cuvintele pentru a mulțumi îndeajuns. Și, desigur, ne-am bucurat să-i aplaudăm, o dată în plus, pe minunții artiști ai școlii vulcănene, de la trupa de folk și până la grupul reunit al juniorilor și seniorilor de la Ansamblul folcloric ”Flori de munte”, condus chiar de către prof. Aurora Istratie, dar și pe oaspeții acestora de la ”Mesagerii iubirii”, apreciatul Ansamblu folcloric din Lupeni condus de prof. Mariana Peptenaru.
Din tot ce am văzut, am auzit și am simțit în avanpremiera Zilei Naționale la Liceul ”Mihai Viteazu” din Vulcan am înțeles că un lucru e cât se poate de clar: România are o nouă generație de români veritabili! Și astfel, are viitor! Să ne bucurăm, așadar! La mulți ani, România!