Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 9 noiembrie 2022, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă cu tema „Cum citim? Sfaturi de lectură. Noutăți în bibliotecă”.
Ioan Sebastian Bara, managerul instituției spune că Biblioteca este instituția de cultură care are în centrul activității ei cartea, cititorul, lectura și de aceea, organizarea unor activități dedicate promovării lecturii este însăși rațiunea de a fi a acestia.
În cadrul acestui eveniment, publicului participant la această activitate, format cu precădere din elevi, îi va fi oferită o prezentare care va încerca să argumenteze importanța lecturii în condițiile progresului informațional ce caracterizează lumea contemporană. Într-o lume în care sursele de informare au devenit extrem de numeroase și de diverse, în care viața fiecăruia are un ritm uluitor de rapid și de solicitant, cu greu se mai găsesc acele momente de tihnă și detașare în care se poate savura o carte.
”De la cea mai fragedă vârstă, omul are nevoie de îndrumare – primită de la părinți, de la prieteni și de la școală – pentru ca lectura, cititul să devină o obișnuință, o pasiune, o a doua natură și, în final, o necesitate. Cu alte cuvinte, răspunsul la întrebările ce citim, cum citim, de ce citim, când citim este bine să-l primim de la persoane familiarizate cu lectura, de la oameni ai cărții care consideră pierdută ziua în care n-au citit măcar o pagină”, spune Ioan Sebastian Bara.
Prezentarea va pune accentul pe tipurile de lectură, pe genurile de cărți care se cer citite într-o viață: de la literatură la știință, de la istorie la literatură memorialistică, de la cărți de popularizare a științei la biografii ale marilor personalități.
”Trăim într-o epocă în care asaltul informației este foarte greu de stăpânit, în care apar mii de titluri de cărți într-o zi, în care ne pierdem într-un noian de noutăți editoriale din diferite domenii. Un lucru este, însă, incontestabil: dacă gustul pentru lectură s-a format în copilărie, dacă am crescut într-o casă în care cărțile nu erau doar obiecte decorative în piesa de mobilier numită bibliotecă, dacă i-am văzut pe cei din jur citind, gustul pentru citit ni se instalează definitiv și nu ne mai părăsește. De-a lungul vieții, vom trece cu plăcere de la Alexandre Dumas și Jules Verne, Radu Tudoran și Constantin Chiriță la Dickens și Galsworthy, apoi la Proust, Balzac, Faulkner și foarte mulți alții, fără a uita să ne apropiem ușor și de poezie ca să găsim în ea un sprijin fie când ne este greu, fie când suntem fericiți. Creațiile marilor scriitori români și străini sunt o lectură fără de care nu putem vorbi de cultură generală, de un gust artistic capabil să aleagă lecturile cu adevărat valoroase”, a mai spus Ioan Sebastian Bara, manegrul Bibliotecii județene.
Acesta evidențiază faptul că internetul a adus posibilitatea de a citi pe ecranul computerului, o modalitate rapidă de a avea acces la cât mai multe cărți, dar arată și că, această posibilitate foarte practică, poate și eficientă, elimină însă plăcerea de a avea o carte în mână, de a o răsfoi, de a face semne pasajelor care ne-au plăcut și le găsim folositoare în înțelesul aflat în cuvintele atât de des pomenite ale cronicarului: „că nu ieste alta și mai frumoasă, și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cetitul cărților”.
Dacă, la început de secol XIX, Eliade-Rădulescu, în dorința de a sprijini firava literatură română, se adresa tinerilor condeieri cu vorbele „Scrieți, băieți, numai scrieți!”, astăzi îl putem parafraza cu îndemnul adresat mai ales tinerilor: „Citiți, tineri, numai citiți!”
Toate aceste considerente și pledoaria pentru o lectură de calitate își vor găsi reflectarea vizuală în materialul ce va fi prezentat participanților la această activitate culturală. În final, ca de obicei, se vor adresa întrebări legate de subiectul abordat și cei care vor răspunde corect vor fi răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.