Apă de izvor sau apă de la robinet? Ce apă e recomandat să bem în Valea Jiului.

Home Economie Apă de izvor sau apă de la robinet? Ce apă e recomandat să bem în Valea Jiului.
Apă de izvor sau apă de la robinet? Ce apă e recomandat să bem în Valea Jiului.

Apă de izvor sau apă de la robinet? Este una din întrebările la care locuitorii din Valea Jiului ar putea fi tentați să răspundă fără nici un fel de ezitare: oricare!

Este adevărat, de multe ori (îndeosebi vara) suntem de cele mai multe ori tentați să dăm credit apei de izvor. Ba că este mai limpede, ba că este mai rece, ba că este mai… ieftină. Dacă am avea însă posibilitatea de a face o analiză ceva mai atentă a apelor de izvor, am fi surprinși însă să constatăm faptul că niciun izvor, amenajat sau neamenajat, din arealul Văii Jiului nu este unul care să prezinte maximă siguranță pentru consum. O spun chiar specialiștii de la Laboratorul central de analize al Apa Serv Valea Jiului, care au ocazia, peste an, să facă numeroase analize ale unor mostre de apă provenite din diverse izvoare sau chiar din fântânile gospodăriilor din localitățile rurale ale regiunii.

Mai mult , directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică, spune clar și răspicat că oricât de bună ar fi la gust, o apă netratată nu poate avea caracteristicile apei potabile și, în consecință, nu poate fi o apă sigură pentru consumul uman. ”Mulți sunt cei care spun că au băut și beau apă dintr-un anumit izvor și că nu au nici un fel de probleme iar acest lucru poate fi unul foarte adevărat. Dar este la fel de adevărat, și colegele noastre de la Laboratorul de analize al ASVJ pot justifica acest lucru în orice moment, o apă de izvor prezintă fără excepție caracteristici microbiologice care confirmă indubitabil prezența unor micro-organisme și, în consecință, nu este una potabilă. Fie că vorbim de micro-organisme sau bacterii, de E-coli sau alți germeni, într-o apă de izvor, într-o apă curgătoare sau într-o fântână vom regăsi întotdeauna astfel de elemente care nu recomandă pentru consum acea apă”, explică ing. Cristian Ionică.

În schimb, apa de la robinet, chiar dacă uneori este mai ”colorată” sau mai ”sifonată”, este o apă pentru care avem garanția potabilității la un nivel de 100%. Iar argumentele directorului general al Apa Serv se bazează tot pe rezultatele probelor de laborator, care confirmă acest lucru. ”În ceea ce privește producția de apă potabilă din rețelele de distribuție ale Apa Serv Valea Jiului, procesul de potabilizare este, în cea mai mare parte automatizat și corespunde exigențelor tuturor normativelor în vigoare. Mai mult, zi de zi, în Laboratorul central al Apa Serv de la Dănuțoni sunt analizate probe de apă pe care le recoltăm de la toate stațiile de tratare, dar și din diverse puncte fixe de la diverși consumatori (școli, grădinițe, fabrici de pâine, gospodării, locuințe etc.) iar, prin sondaj, probe de apă sunt analizate și de către Direcția pentru Sănătate Publică. Vreau să vă spun că, dacă luăm doar anul 2022 ca referință, nu au fost înregistrate nici un fel de neconformități în privința calității apei potabile din rețele publice ale noastre”, spune directorul ASVJ, Cristian Ionică.

Și atunci, de ce mai curge, uneori, ”apă roșie” sau ”apă albă” la robinet? Este o întrebare firească, pe care i-am adresat-o directorului general al Apa Serv, de la care am aflat că există o explicație, însă aceasta nu are de-a face cu vreo problemă legată de calitatea apei și nici de una imputabilă companiei de apă. ”În general, acest fenomen al ”apei roșii” care apare, pentru o perioadă de timp la robinet, în general la scurt timp după aplicarea vreunei restricții, este una generată de rețelele interioare de distribuție. În ceea ce privește rețelele principale de aducțiune și de distribuție, prin investițiile făcute în ultimii ani, am reușit să schimbăm în mare parte vechile conducte de metal cu conducte de ultimă generație, din material plastic. Din păcate, în spațiile comune de locuit, la blocuri, acolo unde Apa Serv nu poate face investiții în schimbarea rețelelor, sunt încă în funcție tot vechile rețele de metal care au, în anumite situații, o vechime chiar și de peste 30 de ani. Este evident că, atunci când oprim apa, pentru diverse avarii sau lucrări cu restricții, acele conducte se oxidează și la reumplerea rețelei, preț de câteva minute, curge o apă cu turbiditate crescută, însă cert este că această apă nu prezintă nici un fel de problemă în ceea ce privește consumul, decât poate un disconfort estetic. Aceeași situație o întâmpinăm și atunci când, după unele restricții, la reumplerea instalațiilor avem aer pe țeavă și o presiune inițială crescută, iar acest lucru produce așa numita ”apă albă” sau ”apă sifonată”, care însă poate fi consumată fără nici un fel de problemă”, explică ing. Cristian Ionică.

Pentru ca absonații Apa Serv din Valea Jiului să aibă certitudinea că primesc la robinet o apă de cea mai bună calitate, în laboratorul de analize al companiei se fac analize suplimentare de fiecare dată cînd apar restricții, înainte de reluarea furnizării serviciului de alimentare, în punctele în care au existat lucrări de intervenție. ”Înainte de a pune orice rețea în funcțiune, după o restricție, de la locul respectiv, aproximativ o oră și jumate, poate chiar două ore, facem spălarea rețelei. Și apa nu pleacă pe rețea până nu vine o probă de apă la laboratorul central Dănuțoni și abia apoi se deschid vanele de alimentare. Sunt analizați 16 parametri fizico-chimici și 4 parametri micro-biologici pentru că nu ne dorim și nici nu ne permitem să punem în vreun fel în pericol sănătatea beneficiarilor noștri, calitatea apei potabile fiind una dintre prioritățile activității noastre și căreia îi acordăm o atenție aparte”, a mai spus ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ.