În galeria oamenilor de valoare ai Văii Jiului, vulcăneanul Francisc Appel are deja un loc rezervat și, desigur, binemeritat. Iar pentru asta, îl recomandă nu doar respectabila sa vârstă de 82 de ani, pe care-i împlinește chiar în ziua publicării acestui articol, ci mai ales activitatea sa de mai bine de o jumătate de secol pe care desfășurat-o sub semnul profesionalismului și calității, peste tot acolo unde a fost chemat să-și aducă contribuția.
În ciuda numelui său de ”neamț”, puțin sunt cei care știu că Francisc Appel este român sadea, născut în inima Ardealului, în Țara Moților, la Gura Barza. Acolo și-a petrecut anii copilăriei, marcate de vremurile grele ale războiului când, așa cum își amintește și acum, a văzut trasoare rusești brăzdând cerul. Tot acolo a cunoscut și a descifrat pentru prima oară tainele activităților de preparator, tatăl său lucrând în acest domeniu la mina de aur. Deși inițial și-a propus, după absolvirea liceului, să urmeze o carieră didactică în domeniul Matematică-Fizică, pasiunea pentru inginerie și, mai ales, pentru meseria de preparator, avea să fie mai puternică, așa încât a renunțat la studiile universitare de la Timișoara și a venit, în 1961, în Valea Jiului, ca student la Institutul de Mine din Petroșani.
Se vede treaba că după ce a băut apă din Jiu, n-a mai părăsit aceste meleaguri decât în mod pasager, în concedii sau, în ultimii 20 de ani, pentru a-i vizita la New York pe fiul său Cristian (eminent specialist IT la Dell Computer în SUA), soția acestuia Cristina (profesor de matematică) și nepoții Karina (medic în SUA) și Haward (student la Boston). Tot în perioada studenției a cunoscut-o și pe soția sa Olivia, un alt motiv pentru care s-a îndrăgostit iremediabil de Vulcan și de Valea Jiului, împreună cu care au format o frumoasă și fericită familie încă din 1966, imediat după absolvirea studiilor universitare.
Primul loc de muncă l-a găsit pe inginerul Francisc Appel, unde altundeva decât în domeniul care l-a pasionat și pe care l-a urmat o viață întreagă, ca inginer stagiar la recent înființata Preparație de la Coroești (Vulcan). La scurt timp a ajuns maistru principal și, în 1972 era numit, cu derogare de vârstă, director al acestei unități economice. Sub conducerea sa, Uzina de Preparare a Cărbunelui de la Coroești a avut cea mai spectaculoasă evoluție din întreaga sa istorie. Ing. Francisc Appel își amintește cu nostalgie, dar mai ales cu mândrie, de anii în care de aici plecau în fiecare zi 11-12 mii de tone de cărbune sortat, de cea mai bună calitate. Acesta spune că nu doar tehnologia utilizată făcea posibil acest lucru, ci mai ales oamenii din excepționalul colectiv de preparatori pe care-i conducea, pentru care meseria era, cu adevărat, o brățară de aur. Cu CV-ul profesional acumulat aici, dar și cu desăvârșirea studiilor academice prin obținerea, în anul 1981, a titlului de doctor inginer cu o temă care viza ”Exploatarea evolutivă spre optim a activităților de preparare a cărbunelui”, Francisc Appel avea să primească misiunea de a conduce (între 1981-1985) Preparația Lupeni, iar după alți 3 ani la conducerea UPC Coroești, înainte de revoluție, a fost numit Director Comercial al CMVJ.
Seriozitatea și implicarea sa în toate activitățiile pe care le-a coordonat l-au adus, imediat după Revoluție, și în postura de a se număra printre cei numiți de Prefectură, la cârma administrației locale de la Vulcan. Deși a fost primar pentru o scurtă perioadă de timp, dr.ing. Francisc Appel a reușit să-și lase amprenta pe câteva obiective de interes public major în anii respectivi, betonarea drumului de piatră spre Mina Vulcan, a celui de acces spre Cimitirul Central sau reabilitarea Arcului de Triumf din Parcul Eroilor de la Școala gimnazială ”Teodora Lucaciu” fiind doar câteva dintre acestea.
Imediat după pensionare, în 1995, Francisc Appel s-a avântat cu curaj, dar și cu dorința de a le rămâne în continuare de folos vulcănenilor, în sectorul privat. Cu un împrumut de 80 de milioane de lei la Banca Dacia Felix, care-i va da mari bătăi de cap în anii următori, în care dobânda a urcat și la peste 120%, a pus în funcțiune Fabrica de pâine care funcționează și în prezent și care, deși are acum alți administratori, este cunoscută în Vulcan drept ”Brutăria Appel”.
De-a lungul timpului, Francisc Appel s-a bucurat de apreciere și încredere din partea oamenilor, unii fiindu-i și acum prieteni de nădejde. Între aceștia se numără și Nicușor Bâtoancă, cel datorită căruia am avut și noi ocazia de a-l reîntâlni pe dr.ing. Francisc Appel, împreună cu care am rememorat aceste câteva amintiri care sunt convins că le vor aduce bucurie tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au intersectat în viață cu domnia sa.
Deși retras aproape total din viața publică, dr.ing. Francisc Appel rămâne un om perfect ancorat în realitățile prezentului din Valea Jiului și, mai ales, din Vulcan, orașul pe care-l îndrăgește și pe care și-ar dori să-l vadă evoluând și găsindu-și o nouă identitate economică și socială. Francisc Appel spune că Vulcanul a avut întotdeauna primari buni, oameni cu viziune care au știut care sunt nevoile comunității și care este calea justă pentru a le putea rezolva și e ferm convins că, cu puțin ajutor, și încă tânărul primar de astăzi al Vulcanului, își va putea înscrie numele în rândul edililor buni ai orașului. Pentru asta, în opinia lui Francisc Appel e nevoie de implicare în crearea condițiilor pentru a-i păstra și implica pe tineri în viața urbei, de măsuri pentru e evita depopularea orașului, dar și de decizii menite să creioneze un nou drum economic, așa cum crede că e nevoie și de mai mult interes pentru cultură, precum și de un cuvenit respect pentru vârstnici.
În cele câteva ore pe care, în avanpremiera zilei sale de naștere, le-am petrecut împreună cu Nicușor Bătoancă, alături de distinsul dr.ing. Francisc Appel am vorbit despre câte-n lună și în stele și doar spațiul limitat al unei pagini de ziar mă obligă să pun punct acestui articol scris cu plăcere, dar mai ales cu speranța și bucuria că el ar putea fi un cadou de suflet la aniversarea celor 82 de ani pentru un om de mare calibru profesional, uman și de caracter pe care-l are Valea Jiului: dr. ing. Francisc Appel, un veritabil cetățean de onoare al municipiului Vulcan.
La mulți ani !